Lágernapló képekben - Holló Imre emlékkiállítás

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2014-01-27

Záró dátum: 2014-04-01

Holló Imre fogorvost Sátoraljaújhelyről 1944. május 3-án hurcolták a városi gettóba, ahonnét később a dörnhaui szőnyeggyárba, az úgynevezett "hideg krematóriumba" vitték. Grafikáin kiszolgáltatott, emberi méltóságuktól megfosztott társait örökítette meg. Rajzait tenyerébe rejtett papírra vetett skiccek alapján készítette esténként, majd a flekktífuszt terjesztő tetvektől nyüzsgő szalmazsákba dugta el a rendszeresen ellenőrző SS katonák elől. Holló Imre túlélte a háborút, rajzait hazahozta.

Lágernapló képekben
Dr. Holló Imre rajzai 1944-45-ből

Holló Imre munkái olyan lágerrajzok, amelyek Dörnhauban készültek. A rabok öntudatuk megőrzése érdekében szellemi elfoglaltságot kerestek maguknak, ő arra vállalkozott, hogy vizuálisan megörökítse az utókor számára mindazt a szenvedést, amit sok más sorstársával együtt átélt. Lázálomszerű, szörnyű emlékeiről nehéz lehetett grafikai eszközökkel beszélni. Holló Imre nem volt festő, mégis azon kevesek egyike, akiknek sikerült a történteket művészi formába tömöríteni.

Amit a fénykép, a film nem tud, arra a vonal, a faktúra alkalmasabb. Az előbbi csupán rögzítette az elképzelhetetlent, a rajzok az érzelmek közvetítésére is képesek voltak. Készítőjük a lágerélet legjellemzőbb pillanatait választotta ki, mintha egy forgatókönyvet írt volna, szöveges kiegészítésükkel pedig teljesebbé tette alkotásait. A kilakoltatás és elhurcolás, a megaláztatás és a reménytelenség pillanatait követhetjük végig, többnyire olyan jól ábrázolt gesztusokkal illusztrálva, mintha nem is állóképeket látnánk.

A tábori „élet” borzalmait olyan következetességgel sorolja fel, mint ami egy vádirat létrehozásához szükséges. Szinte érezni a túlhajszolt, megkínzott emberek zihálását, ami egyre alábbhagy, és fel-feltűnik a mind megszokottabbá váló halál. Zuhogó esőben felcsattanó durva vezényszavak, korbácsütések és a kivégzések látványa alakították fokozatosan emberi roncsokká a kereskedőt, a tanárt, a fogorvost, akiknek előző életére már semmi sem utalt.

 

Az utolsó szálakat, amibe kapaszkodni lehetett, a szabadság illúzióját egy appel idején látott kis béka vagy a fenyőerdő látványa jelentette. De néha még egy ilyen apróságnak tűnő dolog is jelentőséget kapott, és erőt adhatott az életben maradáshoz.

 

 

A kiállítás anyaga a mintegy 50 darabot számláló gyűjtemény válogatásából jött létre, a teljes sorozat a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokának gyűjteményében található.


Kurátor:
Vajda László, Magyar Nemzeti Múzeum

Támogató:
Magyar Nemzeti Múzeum
Erdélyi Lajos fotóművész

Irodalom:
"Palackposta" az utókornak
Holló Imre rajzai, Erdélyi Lajos írása
Balassi Kiadó, Budapest, 1998.

Erdélyi Lajos: Túlélés - egy fotográfus visszaemlékezései
Zachor Alapítvány, Budapest, 2012.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.