A látható felfoghatatlan - fotók a mauthauseni koncentrációs táborról

Kep3

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2007-05-08

Záró dátum: 2007-07-08

A kiállítás mintegy 450 korabeli fénykép segítségével bemutatja a mauthauseni koncentrációs tábor és egyes melléktáborai történetét. A fényképek zömét a SS megbízásából foglyok, kisebb részét a táborok felszabadulását követően amerikai katonák, civilek, túlélők és mások készítették. Az SS megbízásából készült fotók azért maradhattak fenn, mert az irodai munkát végző foglyok közül néhányan a történetek dokumentálása érdekében a negatívokat elrejtették, azokról másolatokat készítettek. A megmentett fényképeket a háborús bűntettek tárgyalásakor bizonyítékként használták fel.
 

A kiállításon bemutatott képek nézőpontja kettős: zömük az SS szemszögéből ábrázolja a táborban történteket és azt kívánja igazolni, hogy a felsőbbrendű emberek (árják) alacsonyabbrendű emberekkel (zsidók, szlávok) szemben jártak el. Az SS nézőpontból készített fotók természetesen a tábori élet mindennapjait is sajátos módon mutatták be. Külön érdekességet jelentenek azok a felvételek, amelyeket a tábori őrség tagjai magukról, napi teendőikről, életükről készítettek, továbbá amelyek a náci vezetők látogatásáról készültek. Ezek a felvételek egyértelműen tükrözik azt a kettősséget, hogy egyfelől a foglyokat keményen dolgoztatták, ezzel olykor halálukat okozva, éheztették, kínozták őket, másfelől az SS tagjai napfürdőztek, a szolgálatot követően polgári életet éltek. Ez egyben az SS tagjai életének a kettőségét is mutatja: a kegyetlen katona és a kispolgári magánlét dualizmusát.
 

A felszabadulást követően készített felvételek teljesen más szemszögből mutatják be a táborokat, a túlélőket, a túlélők identitásának a visszaszerzését, a velük szemben megnyilvánuló segítséget, a halottak temetését, a készülődést a hazautazásra.
 

A kiállítást az Osztrák Köztársaság Belügyminisztériuma készítette és bocsátotta a budapesti Holokauszt Emlékközpont rendelkezésére.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.