Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből

Nyitó

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2017-01-27

Záró dátum: 2017-03-07

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Holokauszt Emlékközpont Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből című kiállítással tiszteleg az áldozatok emléke előtt.


Január 27-ét, az Auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóját az ENSZ Közgyűlése jelölte ki nemzetközi emléknappá. Csak ebben a táborban több, mint egy millió ártatlan áldozatot öltek meg és ezeknek mintegy egyharmada volt magyar. Joggal mondható, hogy a háború idején a Német Birodalomhoz tartozó település a legnagyobb magyar temető. Ezért választották a Holokauszt Emlékközpont munkatársai, hogy egy Auschwitzot megjárt túlélő sorsán keresztül mutatják be a nácik által „végső megoldásként” nevezett borzalmas népírtást.
Bárány Katalin története áll a középpontjában a megkapó, magával ragadó tapasztalatot nyújtó tárlatnak. Nyomtatásban megjelent visszaemlékezésének (Bárány Katalin: Miért?: egy boldog, reményteljes gyermekkorától megfosztott 14 éves falusi zsidó kislány története, 2014) és videóra rögzített vallomásainak felhasználásával elevenednek meg a vészkorszak borzalmai. Ez utóbbit a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa támogatásának köszönhetően használtuk fel.
A kiállítással szeretnénk elérni, hogy az, ami történt, ne merüljön feledésbe, hangsúlyozta Dr. Szarka Lajos, a Holokauszt Emlékközpont történésze, a kiállítás egyik alkotója. Fontos, hogy a múlttal való szembenézés és felelősség beépüljön a felnövekvő fiatal generációk identitástudatába, személyes életükbe. Csak ez teremthet esélyt arra, hogy a szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg.


A kiállítás áttekinti a gyakorlatilag teljesen megsemmisített vidéki zsidóság sorsának alakulását 1920-tól 1946-ig. Hét témakör jelenedik meg időrendi sorrendben, a holokauszthoz vezető úttól a kevesek szerencsés visszatéréséig. A történelmi tények, az események hatásai Bárány Katalin elbeszélésén keresztül válnak befogadhatóvá a látogató számára, aki újszerű módon, saját okostelefonján tudja követni a kiállítás narratíváját. A megjelenő 2-3 perces videón rögzített visszaemlékezés részletei hidalják át a borzalmas tények és az emésztő személyes tapasztalat közötti szakadékot.
A látogatók számára érthetővé tesszük, hogy a megszámlálhatatlan áldozat, a sok kép, tény és adat, mindennapi személyeket takar, emelte ki a kiállítás kurátora, Boros Lilla. Nem egy halmazról beszélünk, hanem apákról, anyákról, gyermekekről, szomszédokról, munkatársakról… Bárány Katalin visszaemlékezései segítik átérezni, hogy mit jelentett a Holokauszt az érintettek számára, mit jelentett túlélni mindazt, ami a halált szolgálta, majd miként lehetett újra emberként létezni.
A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezés keretében, 2017. január 27-én megnyitott kiállítás várhatóan február végéig tekinthető meg a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájában.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.