Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből

Nyitó

Időszaki kiállítás

Kezdő dátum: 2017-01-27

Záró dátum: 2017-03-07

A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Holokauszt Emlékközpont Megbélyegezve – Képek, tények, emlékek a „végső megoldás” történetéből című kiállítással tiszteleg az áldozatok emléke előtt.


Január 27-ét, az Auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóját az ENSZ Közgyűlése jelölte ki nemzetközi emléknappá. Csak ebben a táborban több, mint egy millió ártatlan áldozatot öltek meg és ezeknek mintegy egyharmada volt magyar. Joggal mondható, hogy a háború idején a Német Birodalomhoz tartozó település a legnagyobb magyar temető. Ezért választották a Holokauszt Emlékközpont munkatársai, hogy egy Auschwitzot megjárt túlélő sorsán keresztül mutatják be a nácik által „végső megoldásként” nevezett borzalmas népírtást.
Bárány Katalin története áll a középpontjában a megkapó, magával ragadó tapasztalatot nyújtó tárlatnak. Nyomtatásban megjelent visszaemlékezésének (Bárány Katalin: Miért?: egy boldog, reményteljes gyermekkorától megfosztott 14 éves falusi zsidó kislány története, 2014) és videóra rögzített vallomásainak felhasználásával elevenednek meg a vészkorszak borzalmai. Ez utóbbit a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa támogatásának köszönhetően használtuk fel.
A kiállítással szeretnénk elérni, hogy az, ami történt, ne merüljön feledésbe, hangsúlyozta Dr. Szarka Lajos, a Holokauszt Emlékközpont történésze, a kiállítás egyik alkotója. Fontos, hogy a múlttal való szembenézés és felelősség beépüljön a felnövekvő fiatal generációk identitástudatába, személyes életükbe. Csak ez teremthet esélyt arra, hogy a szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg.


A kiállítás áttekinti a gyakorlatilag teljesen megsemmisített vidéki zsidóság sorsának alakulását 1920-tól 1946-ig. Hét témakör jelenedik meg időrendi sorrendben, a holokauszthoz vezető úttól a kevesek szerencsés visszatéréséig. A történelmi tények, az események hatásai Bárány Katalin elbeszélésén keresztül válnak befogadhatóvá a látogató számára, aki újszerű módon, saját okostelefonján tudja követni a kiállítás narratíváját. A megjelenő 2-3 perces videón rögzített visszaemlékezés részletei hidalják át a borzalmas tények és az emésztő személyes tapasztalat közötti szakadékot.
A látogatók számára érthetővé tesszük, hogy a megszámlálhatatlan áldozat, a sok kép, tény és adat, mindennapi személyeket takar, emelte ki a kiállítás kurátora, Boros Lilla. Nem egy halmazról beszélünk, hanem apákról, anyákról, gyermekekről, szomszédokról, munkatársakról… Bárány Katalin visszaemlékezései segítik átérezni, hogy mit jelentett a Holokauszt az érintettek számára, mit jelentett túlélni mindazt, ami a halált szolgálta, majd miként lehetett újra emberként létezni.
A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezés keretében, 2017. január 27-én megnyitott kiállítás várhatóan február végéig tekinthető meg a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájában.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.