Pál Kornis' Labor Service. A Hotbed of Corruption

Kornis Exh Web

Virtuális kiállítás

Kezdő dátum: 2014-03-20

Záró dátum: 2014-03-20

A Google Cultural Institute Historic Moments platformon - Magyarországról elsőként - a Holokauszt Emlékközpont tett közzé virtuális kiállítást. Gyűjteményünk munkatársainak jóvoltából  Pál Kornis' Labor Service. A Hotbed of Corruption címmel, angol nyelven ismerhetjük meg egy munkaszolgálatos sorsán keresztül a fegyver nélküli szolgálat hétköznapjait.

Kornis Pál munkaszolgálatos történetének fontosabb állomásait olyan háttérinformációkkal láttuk el, melyek könnyebbé teszik a külföldi közönség számára is a korabeli magyar viszonyok megértését. A főszereplő megtapasztalhatta a munkaszolgálat „könnyebb” oldalát, amikor a honvédkeret túlkapásai még nem a fizikai bántalmazásban, hanem leginkább a nyerészkedésben és az anyagi hasznok megszerzésében merültek ki. Története alapján érzékletesen feltárható, hogyan szőtte át a korrupció a század mindennapjait. A feketekereskedelem és a harácsolás nemcsak a határokon belül, hanem a fronton is virágzott. A visszaéléseket mesteri fokra fejlesztő Csernai főtörzsőrmester „elintézte, hogy – jól lehet kora miatt ezt már elkerülhette volna – ő maradjon a század szolgálatvezetője és büszke volt rá, hogy a frontra önként jelentkezettnek nyilvánították. Igaz, nem titkolta, hogy a "holmik” vonzották, mondta, hogy őt legjobban a prémek érdeklik, a képek csak akkor, ha el lehet adni azokat.... Napok alatt felmérte, hogy nincs mit keresnie, a németek már mindent elvittek, a magyar katonáknak se jutott. Egyszerűen fogta magát, elment valamelyik tábori kórházba, ott alkalmatlannak minősítette magát és visszautazott Budapestre.” Ekkor Pál és bajtársai azonban már inkább az életüket, mintsem az értékeiket féltették.


A Google Cultural Institute-ról

A Google több mint negyven ország több száz kulturális intézményével, múzeumával, archívumával áll kapcsolatban. Immáron negyedik éve három nagy projektbe gyűlnek a kultúra legkülönfélébb forrásai: az Art Project-be, a World Wonder Projectbe és a Historic Moments felületére. (Az Art Projecthez eddig öt magyar múzeum csatlakozott.) A kezdeményezés segítségével kattintásnyi közelségbe kerülhetünk a világ legnagyobb gyűjteményeihez. Több mint hatmillió tárgy érhető el online, a paletta színes, térben, időben, témában is sokféle tartalmat rejt magában.

Jelenleg a világ minden tájáról 61 – nemcsak muzeális – gyűjtemény tagja a Historic Moments projektnek. A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak történetének nemzetközi nyilvánosságra hozatalához olyan neves intézmények mellett járul hozzá, mint a – közel 140 ezer tétellel szereplő – jeruzsálemi Yad Vashem, a washingtoni Holocaust Memorial Museum, az amsterdami Anna Frank House, vagy az Auschwitz-Birkenau State Museum. Mivel a Páva utcai intézmény gyűjteménye szinte kizárólag magánszemélyek – túlélők, illetve leszármazottaik – ajándékozása által gyarapszik, ezért egyediségét azok a családi történetek, személyes életutak és dokumentációik jelentik, amelyek mindeddig a nyilvánosság elől az adományozóknál rejtőztek, esetenként kallódtak.

A kiállítás címe:
Pál Kornis' Labor Service.
A Hotbed of Corruption

A kiállítást összeállította:
Huhák Heléna
Szécsényi András

Fordította:
Tóth Zoltán

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.