Raoul Wallenberg - Életeket mentett, világokat mentett

W1

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2007-03-02

Záró dátum: 2007-05-06

2007. március 2-tól a budapesti Centrális Galéria ad helyet annak a vándorkiállításnak, amelyet a stockholmi Zsidó Múzeum állított össze Raoul Wallenberg életéről, a svéd diplomata eltűnésének 60. évfordulója alkalmából.
 

A kiállítás rendezőinek legfőbb szándéka az volt, hogy Wallenberg életén és munkásságán keresztül annak a hétköznapi embernek a portréját rajzolják meg, akit a rendkívüli körülmények késztettek rendkívüli tettekre; aki esendő ember létére képes volt hősként helytállni. Példája főként a fiataloknak adhat útmutatást: senki nem születik hősnek - de azzá válhat.
 

1944 őszén Raoul Wallenberg, a budapesti svéd nagykövetség tanácsosa azzal a céllal érkezett a magyar fővárosba, hogy igyekezzen mindent megtenni a városban rekedt üldözött zsidóság megmentése érdekében. A nyilas uralom, majd Budapest ostroma idején emberek ezreinek életét mentette meg a deportálástól és a haláltól. 1945. január 17-én Wallenberg eltűnt Budapestről. Évtizedekkel később vált ismertté, hogy a szovjet hatóságok hurcolták el, és tartották fogva a hírhedt moszkvai Lubjanka börtönben, ahol eddigi ismereteink szerint 1947-ben halt meg. Letartóztatásának oka és halálának pontos körülményei máig tisztázatlanok.
 

A galériában látható kiállítás formabontó és modern: kiállítás a kiállításban, épület az épületben. A terembe két különálló építmény került, szobákkal és folyosókkal. A nagyobb szárny az eredeti multimédia-kiállítás, mely fényképek, dokumentumok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be Wallenberg életét gyermekkorától haláláig, embermentő tevékenységét, valamint a sorsa tisztázása érdekében folytatott nemzetközi erőfeszítések történetét. A kisebb szárnyban az OSA Archívum rövid függeléke látható, mely 1945-től 1999-ig Wallenberg magyarországi emlékezetének hányatott történetét ismerteti meg a látogatókkal.
 

A kiállítás helyszíne:
OSA - Centrális Galéria
Budapest V. ker. Arany János u. 32.
 

A kiállítás rendezői:
Svéd Intézet, Stockholm
Svédország Nagykövetsége, Budapest
OSA Archivum, Budapest
 

Partner intézmények:
Zsidó Múzeum, Stockholm
Holokauszt Emlékközpont
Raoul Wallenberg Egyesület, Budapest
 

Csatolmányok

Név Méret
Program2 216.89 KB
Seminar 53.27 KB
Program 216.89 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.