Raoul Wallenberg - Életeket mentett, világokat mentett

W1

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2007-03-02

Záró dátum: 2007-05-06

2007. március 2-tól a budapesti Centrális Galéria ad helyet annak a vándorkiállításnak, amelyet a stockholmi Zsidó Múzeum állított össze Raoul Wallenberg életéről, a svéd diplomata eltűnésének 60. évfordulója alkalmából.
 

A kiállítás rendezőinek legfőbb szándéka az volt, hogy Wallenberg életén és munkásságán keresztül annak a hétköznapi embernek a portréját rajzolják meg, akit a rendkívüli körülmények késztettek rendkívüli tettekre; aki esendő ember létére képes volt hősként helytállni. Példája főként a fiataloknak adhat útmutatást: senki nem születik hősnek - de azzá válhat.
 

1944 őszén Raoul Wallenberg, a budapesti svéd nagykövetség tanácsosa azzal a céllal érkezett a magyar fővárosba, hogy igyekezzen mindent megtenni a városban rekedt üldözött zsidóság megmentése érdekében. A nyilas uralom, majd Budapest ostroma idején emberek ezreinek életét mentette meg a deportálástól és a haláltól. 1945. január 17-én Wallenberg eltűnt Budapestről. Évtizedekkel később vált ismertté, hogy a szovjet hatóságok hurcolták el, és tartották fogva a hírhedt moszkvai Lubjanka börtönben, ahol eddigi ismereteink szerint 1947-ben halt meg. Letartóztatásának oka és halálának pontos körülményei máig tisztázatlanok.
 

A galériában látható kiállítás formabontó és modern: kiállítás a kiállításban, épület az épületben. A terembe két különálló építmény került, szobákkal és folyosókkal. A nagyobb szárny az eredeti multimédia-kiállítás, mely fényképek, dokumentumok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be Wallenberg életét gyermekkorától haláláig, embermentő tevékenységét, valamint a sorsa tisztázása érdekében folytatott nemzetközi erőfeszítések történetét. A kisebb szárnyban az OSA Archívum rövid függeléke látható, mely 1945-től 1999-ig Wallenberg magyarországi emlékezetének hányatott történetét ismerteti meg a látogatókkal.
 

A kiállítás helyszíne:
OSA - Centrális Galéria
Budapest V. ker. Arany János u. 32.
 

A kiállítás rendezői:
Svéd Intézet, Stockholm
Svédország Nagykövetsége, Budapest
OSA Archivum, Budapest
 

Partner intézmények:
Zsidó Múzeum, Stockholm
Holokauszt Emlékközpont
Raoul Wallenberg Egyesület, Budapest
 

Csatolmányok

Név Méret
Program2 216.89 KB
Seminar 53.27 KB
Program 216.89 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.