Vándorkiállítások

A Album

Auschwitz Album

A “Róluk, nekünk, nélkülük” című vándorkiállítás a 2004-ben a Holokauszt Emlékközpontban már bemutatott Auschwitz Album képeiből nyújtott válogatás mellett, a tárlatot befogadó település egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat tartalmaz. Az Auschwitz Album egyedülálló képei a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenau-ba érkező magyar zsidó transzportokat örökítik meg.

Az auchwitzi haláltáborban készült fotókat a kárpátaljai Bilkén született Jakab Lenke (Lili Jakob) találta meg 1945 áprilisában a Dora-Mittelbau-i koncentrációs táborban, közvetlenül annak felszabadulása után. Az album mintegy 200 fotót tartalmazott. Auschwitzban általános fotózási tilalom volt érvényben, de a magyar zsidó transzportok érkezése idején az auschwitzi SS Azonosítási Szolgálat vezetője, Bernhard Walter és asszisztense, Ernst Hoffmann engedélyt kaptak az úgynevezett Höss-akció megörökítésére. A két fotós több magyar transzport érkezésekor is szabadon fényképezhetett Birkenau egész területén. A rámpán és a vagonok tetejére felmászva nemcsak a válogatást, a gázkamrák felé tartó halálraítélteket, a munkaképesek sorsát, de a zsidóktól elrabolt javak feldolgozását, sőt még a krematóriumok előtt gyanútlanul várakozó áldozatokat is megörökíthették. Bár a magyar zsidók meggyilkolását nem fényképezték, Hoffman és Walter fotói így is az auschwitz-birkenaui megsemmisítési mechanizmus legfontosabb képi dokumentumai.

Fontos Információk:

- A vándorkiállítás 40 darab roll- up elemet tartalmaz (az összeállításhoz szükséges elemekkel együtt). A kiállítás szállításáról a kiállító partner gondoskodik.

- A kiállítást a foglaltság függvényében tudjuk rendelkezésre bocsátani, az időpontját és időtartamát minden esetben előzetesen egyeztetni szükséges.

-  A kiállító partnernek össze kell állítania egy, a kiállítás témájához kapcsolódó, helytörténeti vonatkozású tablót, melyet lektorálás céljából meg kell küldenie az Emlékközpontnak.

- A kiállító partner vállalja, hogy tárlatvezetőket biztosít a kiállítás időtartama alatt.  A tárlatvezetők képzését az Emlékközpont biztosítja.

- A kiállítással kapcsolatos valamennyi kommunikációs, marketing és sajtótevékenységet a Holokauszt Emlékközponttal kell egyeztetni.


Falak, jelek, sorsok - Magyar zsidók deportálása Auschwitzba

A Falak, jelek, sorsok - Magyar zsidók deportálása Auschwitzba című vándorkiállítás a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt elpusztításának történéseit gazdag kép- és dokumentum anyaggal, egyéni és családi sorsokon keresztül mutatja be.

  56 nap alatt 437 ezer ember

1944. május 14-én kezdődött meg a zsidók tömeges deportálása Magyarországról. A következő 56 nap alatt 437 ezer embert hurcoltak el az országból tehervagonokba zsúfolva. Kevés kivétellel a lengyelországi német megsemmisítő táborba, Auschwitz-Birkenauba kerültek, ahol nagy többségüket órákkal az érkezés után gázkamrákban meggyilkolták. Egy addig ismeretlen lengyelországi városka, Auschwitz a magyar történelem legnagyobb temetőjévé, egyben a népirtás világszerte ismert szimbólumává vált. Több mint háromszázezer honfitársunkat ölték meg itt, akiknek nagy többsége idős, beteg, nő vagy kisgyermek volt

Az érdeklődők számára összefoglalóan és röviden kívánja ismertetni és bemutatni a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt elpusztítását. Legfontosabb törekvése, hogy a kiállítást látogatók megismerjék a magyarországi holokauszt világtörténelmi jelentőségét, a magyar államapparátus aktív részvételét, a deportálások logisztikai szervezettségét és intenzitását, a vidéki zsidó közösségek elpusztításának megdöbbentő tényét.

A kiállítás egyszerű eszközöket, tömör és felesleges szakkifejezésektől mentes szövegeket, gazdag kép- és dokumentumanyagot használ. Középpontjában az egyéni és családi sorsok bemutatása, a hely- és mikrotörténelmi megközelítés áll, a politikatörténeti információk ehhez képest csupán másodlagosak.

Fontos Információk:

- A vándorkiállítás 22 darab roll- up elemet tartalmaz (az összeállításhoz szükséges elemekkel együtt). A kiállítás szállításáról a kiállító partner gondoskodik.

- A kiállítást a foglaltság függvényében tudjuk rendelkezésre bocsátani, az időpontját és időtartamát minden esetben előzetesen egyeztetni szükséges.

 - A kiállító partnernek össze kell állítania egy, a kiállítás témájához kapcsolódó, helytörténeti vonatkozású tablót, melyet lektorálás céljából meg kell küldenie az Emlékközpontnak.

- A kiállító partner vállalja, hogy tárlatvezetőket biztosít a kiállítás időtartama alatt.  A tárlatvezetők képzését az Emlékközpont biztosítja.

- A kiállítással kapcsolatos valamennyi kommunikációs, marketing és sajtótevékenységet a Holokauszt Emlékközponttal kell egyeztetni.


Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949

A kiállítás célja, hogy a középiskolás diákokat megismertesse az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával az akkori gyerekek, vagyis kortársaik szemén át. A kiállítás emberi sorsokon keresztül szólítja meg a látogatókat, így az iskolások számára egy sokkal befogadhatóbb ember közelibb élményt nyújt. A tablók hatnak a képzeletre, segítenek egy történelmi folyamat megismerésében, fejlesztik a toleranciára és empátiára való képességet.

A tárlat a kitaszítás folyamatát hűen ábrázolja, hogyan burjánzott el a politika, az emberi passzivitás, és propaganda által keltett gyűlölet társadalomban.

            A kirekesztés mellett a kiállítás bemutatja az újrakezdés lehetőségeit is.

A tárlat öt, könnyen fölállítható tablóból áll : Zsidó iskolások, A 311. Vörösmarty cserkészcsapat, Ünnepek, Kirekesztés, Újrakezdés. Iskolákban, közösségi házakban könnyen fölállítható, szállítható, bármilyen térben elhelyezhető és oktatási célra is használhatóak történelem, a magyar, osztályfőnöki, illetve egyéb, akár fakultációs, felső tagozatos, gimnáziumi órákon.

A tablók mellett fényképek (például osztályfotók, családi képek) és dokumentumok (például naplók, bizonyítványok, levelezőlapok) is bővítik a kiállítás sokszínűségét, amelyek vitrinekben elhelyezve még közelebb hozzák a vészkorszak eseményeit és az akkor élők mindennapi küzdelmeit.


Időpontfoglalás és további információ:

Tel.: +36 1 455-3324  E-mail: oktatas(kukac)hdke.hu


Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920 -1949

Calendar Item 07

A kiállítás célja, hogy egykori iskolás gyerekek személyes történetein keresztül megismertesse a 14 év fölötti diákokat az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával. A tárlat azt is ki szeretné domborítani, hogy ezek a zsidó iskolások, noha magyarok voltak, mégis kitaszították őket a társadalomból. A zsidó cserkészeket...

Tovább

"Emberségről példát"

Ep Web

Az „Emberségről példát…” kiállítás azokról készült, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején. A 2012 június-júliusában a 2-es és 3-as metró szerelvényein kiállított tablóképek rövid magyarázó szövegekkel az embermentésben résztvevő több mint harminc személyről,...

Tovább

Falak, jelek, sorsok - Magyar zsidók deportálása Auschwitzba

Zalaegerszegi Getto Tzs

A Falak, jelek, sorsok - Magyar zsidók deportálása Auschwitzba című vándorkiállítás a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt elpusztításának történéseit gazdag kép- és dokumentum anyaggal, egyéni és családi sorsokon keresztül mutatja be. 56 nap alatt 437 ezer...

Tovább

Auschwitz Album - Róluk, nekünk, nélkülük

Auschwitz Album1

A “Róluk, nekünk, nélkülük” című vándorkiállítás a 2004-ben a Holokauszt Emlékközpontban már bemutatott Auschwitz Album képeiből nyújtott válogatás mellett, a tárlatot befogadó település egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat tartalmaz. Az Auschwitz Album egyedülálló képei a Kárpátaljáról...

Tovább

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.