Visszatérés - Újrakezdés 1945-47

Vu1

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2006-11-01

Záró dátum: 2007-04-16

A Holokauszt Emlékközpont kiállítása kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a vészkorszak utóéletének egy alig ismert fejezetét, amely egyben az 1945-1947 közötti átmeneti demokratikus berendezkedés időszaka is. A Visszatérés – újrakezdés című tárlat írásos és fotódokumentációk, valamint korabeli tárgyak bemutatásával annak is igyekszik emléket állítani, hogy 1945 és 1947 között a Magyar Országgyűlés huszonegy diszkriminatív törvényt és több száz rendeletet helyezett hatályon kívül. A sorból kiemelkedik az 1946. évi XXV. törvénycikk a magyar zsidóságot ért üldözés megbélyegzéséről és következményeinek enyhítéséről. A kiállítás e törvény megszületésének 60. évfordulójára készült.
 

Az egykori deportáltak és elhurcoltak, a faji alapon üldözött zsidók és romák, valamint más politikai, vallási okok miatt elhurcolt személyek fenyegetettsége a koncentrációs- és munkatáborok felszabadítását követő eufória után nem szűnt meg. Éhség, betegség gyötörte őket, hazatérésük pedig esetenként hónapokig eltartott.

A hazatérteknek Magyarországon újabb nehézségekkel kellett számolniuk: a személyes, családi tragédiákon túl sokuk otthonába még 1944-ben beköltöztek és az új lakók nem voltak hajlandók az ingatlanokat visszajuttatni jogos tulajdonosaiknak. Voltak olyan települések – köztük a híressé/hírhedtté vált Miskolc és az alföldi Kunmadaras – ahol a visszatértek ellen a helyi lakosság pogromot rendezett, amelyek alapjául több ízben a középkori eredetű vérvád szolgált.

Jóllehet a kormány és más segélyszervezetek - elsősorban az amerikai központú Joint és az 1945 tavaszán alakult regisztrációs- és segélyszervezet, a Magyarországi Zsidók Deportáltakat Gondozó Országos Bizottsága – igyekeztek törvényileg, erkölcsileg és adományok formájában segíteni a hazatérés mellett döntő túlélőket. Ugyancsak támogatást nyújtott az 1946-ban létrehozott Gestapo Fogházviseltek Köre. A pártállami diktatúra kiépítésével ugyanakkor a holokausztot politikai okokból elhallgatták és ezek a szervezetek az ellehetetlenített helyzetben 1950-ig fokozatosan megszűntek.

A tényekhez tartozik az is, hogy a holokauszt számos túlélőjét szovjet munkatáborokba hurcolták tovább és hogy a világháborút követő atrocitások, az újabb zsidóellenesség, majd a közöny, valamint a társadalom más rétegeit egyaránt érintő demokratikus életlehetőségek beszűkülése következményeként több tízezren a kivándorlás mellett döntöttek.
 

A kiállítást rendezte:
Csató Mihály történész-levéltáros, Szécsényi András történész-muzeológus

A kiállítás megvalósítását segítették:
Kovács Tamás történész, Schmied Júlia történész, Papp Józsefné gyűjteménykezelő, Szigetiné Nagy Ilona gyűjteménykezelő

A kiállítási munkát irányította:
Botos János történész

A kiállítás szakanyagát lektorálta:
Szita Szabolcs történész

Grafikai tervezés:
Stalker Studio

Belsőépítész tervező:
Pataky Dóra

Köszönetünket fejezzük ki a kiállítás létrejöttéhez nyújtott támogatásért a Budapesti Történeti Múzeumnak (Fényképtár), az Igaz Emberekért Alapítványnak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak (Történeti Tár és Történeti Fényképtár), a Magyar Távirati Irodának, a Magyar Országos Levéltárnak, a Politikatörténeti Intézetnek (Könyvtár), valamint Vámos Györgynek, Varga Bélának és a Holokauszt Emlékközpont munkatársainak.
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.