Visszatérés - Újrakezdés 1945-47

Vu1

Korábbi kiállítások

Kezdő dátum: 2006-11-01

Záró dátum: 2007-04-16

A Holokauszt Emlékközpont kiállítása kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a vészkorszak utóéletének egy alig ismert fejezetét, amely egyben az 1945-1947 közötti átmeneti demokratikus berendezkedés időszaka is. A Visszatérés – újrakezdés című tárlat írásos és fotódokumentációk, valamint korabeli tárgyak bemutatásával annak is igyekszik emléket állítani, hogy 1945 és 1947 között a Magyar Országgyűlés huszonegy diszkriminatív törvényt és több száz rendeletet helyezett hatályon kívül. A sorból kiemelkedik az 1946. évi XXV. törvénycikk a magyar zsidóságot ért üldözés megbélyegzéséről és következményeinek enyhítéséről. A kiállítás e törvény megszületésének 60. évfordulójára készült.
 

Az egykori deportáltak és elhurcoltak, a faji alapon üldözött zsidók és romák, valamint más politikai, vallási okok miatt elhurcolt személyek fenyegetettsége a koncentrációs- és munkatáborok felszabadítását követő eufória után nem szűnt meg. Éhség, betegség gyötörte őket, hazatérésük pedig esetenként hónapokig eltartott.

A hazatérteknek Magyarországon újabb nehézségekkel kellett számolniuk: a személyes, családi tragédiákon túl sokuk otthonába még 1944-ben beköltöztek és az új lakók nem voltak hajlandók az ingatlanokat visszajuttatni jogos tulajdonosaiknak. Voltak olyan települések – köztük a híressé/hírhedtté vált Miskolc és az alföldi Kunmadaras – ahol a visszatértek ellen a helyi lakosság pogromot rendezett, amelyek alapjául több ízben a középkori eredetű vérvád szolgált.

Jóllehet a kormány és más segélyszervezetek - elsősorban az amerikai központú Joint és az 1945 tavaszán alakult regisztrációs- és segélyszervezet, a Magyarországi Zsidók Deportáltakat Gondozó Országos Bizottsága – igyekeztek törvényileg, erkölcsileg és adományok formájában segíteni a hazatérés mellett döntő túlélőket. Ugyancsak támogatást nyújtott az 1946-ban létrehozott Gestapo Fogházviseltek Köre. A pártállami diktatúra kiépítésével ugyanakkor a holokausztot politikai okokból elhallgatták és ezek a szervezetek az ellehetetlenített helyzetben 1950-ig fokozatosan megszűntek.

A tényekhez tartozik az is, hogy a holokauszt számos túlélőjét szovjet munkatáborokba hurcolták tovább és hogy a világháborút követő atrocitások, az újabb zsidóellenesség, majd a közöny, valamint a társadalom más rétegeit egyaránt érintő demokratikus életlehetőségek beszűkülése következményeként több tízezren a kivándorlás mellett döntöttek.
 

A kiállítást rendezte:
Csató Mihály történész-levéltáros, Szécsényi András történész-muzeológus

A kiállítás megvalósítását segítették:
Kovács Tamás történész, Schmied Júlia történész, Papp Józsefné gyűjteménykezelő, Szigetiné Nagy Ilona gyűjteménykezelő

A kiállítási munkát irányította:
Botos János történész

A kiállítás szakanyagát lektorálta:
Szita Szabolcs történész

Grafikai tervezés:
Stalker Studio

Belsőépítész tervező:
Pataky Dóra

Köszönetünket fejezzük ki a kiállítás létrejöttéhez nyújtott támogatásért a Budapesti Történeti Múzeumnak (Fényképtár), az Igaz Emberekért Alapítványnak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak (Történeti Tár és Történeti Fényképtár), a Magyar Távirati Irodának, a Magyar Országos Levéltárnak, a Politikatörténeti Intézetnek (Könyvtár), valamint Vámos Györgynek, Varga Bélának és a Holokauszt Emlékközpont munkatársainak.
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.