Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920 -1949

Calendar Item 07

Vándorkiállítás

Kezdő dátum: 2016-02-07

Záró dátum: 2016-02-07

A kiállítás célja, hogy egykori iskolás gyerekek személyes történetein keresztül megismertesse a 14 év fölötti diákokat az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával.

A tárlat azt is ki szeretné domborítani, hogy ezek a zsidó iskolások, noha magyarok voltak, mégis kitaszították őket a társadalomból. A zsidó cserkészeket kizárták a cserkészszövetségből, a férfi tanárok és a fiúk közül a legtöbben munkaszolgálatra vonultak. Arcukat hiába keressük az 1940-es években készült osztályképeken. Az életben maradt diákok apátlanul vagy árván nőttek fel a háború után, megpróbálva bekapcsolódni az újjáalakuló cserkészcsapatba, a cionista, ill. egyéb mozgalmakba.
A kiállítás öt, könnyen fölállítható tablóból áll : Zsidó iskolások, A 311. Vörösmarty cserkészcsapat, Ünnepek, Kirekesztés, Újrakezdés. Iskolákban, közösségi házakban könnyen fölállítható, szállítható, és oktatási célra is használható a történelem, magyar, osztályfőnöki, illetve egyéb, akár fakultációs, felső tagozatos, gimnáziumi órákon.
A tablókhoz feladatlapok is készültek (a 14 és 18 év közötti korosztály, illetve külön a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára), amelyeknek segítségével a mai fiatalok a vészkorszak idején élő diákokkal, tehát kortársaik sorsával foglalkoznak. Elgondolkodhatnak a veszélyhelyzetben alkalmazható túlélési stratégiákon, az árulás és a szolidaritás sorsfordító dilemmáin. A tanulási folyamat során fejlődik empátia készségük, önismeretük. A diákok közül önként jelentkező kortárs vezetők számára segítséget nyújthat a kiállítás háttereként szolgáló honlap: http://dj.arva.biz, a „Megkésett iskolai találkozó” című CD-ROM, (Gombocz Eszter: Megkésett iskolai találkozó/ Spätes Klassentreffen. Az Óbudai Izraelita Elemi Iskola Története 1920-tól 1944-ig. 2010. ISBN 978-963-87628-8-7), valamint a „Viszontlátás” (Reunion) című magyar/ angol nyelvű DVD.
Az öt tabló egy-egy, arra alkalmas helyszínen további tárlókkal egészül ki. Az itt elhelyezett fényképek (például osztályfotók, családi képek) és dokumentumok (naplók, bizonyítványok, értesítők, levelek) még közelebb hozzák a vészkorszak eseményeit és az akkor élők mindennapi küzdelmeit.
Egy-egy részlet a diákok visszajelzéseiből:
„Elég meghökkentő volt, mert ez itt történt, a mi hazánkban. Jó, hogy végre fény derült a titkokra.”
„Megdöbbentő, hogy mennyire elkülönítették és diszkriminálták a zsidókat csak azért, mert más vallásúak voltak. Szerintem hasznos volt ez a kiállítás, mert így, hogy egyre több mindent tudunk meg erről a korszakról, kisebb az esélye, hogy a jövőben ilyen megtörténhessen.”
„Nekem sokat mondó volt a kiállítás, a személyes sorsok közelebb hozzák a történelmet. Megnyíltak a szívek a volt „iskolások” felé, átérezhettük az ő megaláztatásaikat, nyomorúságukat. Köszönjük a készítőknek! ”
„A legjobban a levél tetszett, személyes volt.”
„Felnyitotta a szemünket, hogy nem csupán egy népet akartak kiirtani, hanem a mögöttük lévő kultúrát is.”
Egy középiskolai tanár véleménye:
A kortárs vezetés módszere „nagyon inspirálóan hatott ránk, a jövőben ezt az irányt kell folytatnunk. A diákokra sokkal bátrabban építhetünk, mint azt gondoltuk. Mindennél fontosabb, hogy a gyerekek lelkéig jussunk a megemlékezéseink során, ez pedig ilyen informális, személyes, megérintő módszerrel lehetséges.”

Kurátor: Gombocz Eszter, grafikus: Roczkov Radmila

A kiállítás további helyszíneken történő bemutatására folyamatosan várjuk és fogadjuk iskolák, kulturális intézmények jelentkezését!

További információ, időpontok foglalása:
Tel: 1-455-3324 | E-mail: oktatas(kukac)hdke.hu

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.