Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920 -1949

Calendar Item 07

Vándorkiállítás

Kezdő dátum: 2016-02-07

Záró dátum: 2016-02-07

A kiállítás célja, hogy egykori iskolás gyerekek személyes történetein keresztül megismertesse a 14 év fölötti diákokat az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával.

A tárlat azt is ki szeretné domborítani, hogy ezek a zsidó iskolások, noha magyarok voltak, mégis kitaszították őket a társadalomból. A zsidó cserkészeket kizárták a cserkészszövetségből, a férfi tanárok és a fiúk közül a legtöbben munkaszolgálatra vonultak. Arcukat hiába keressük az 1940-es években készült osztályképeken. Az életben maradt diákok apátlanul vagy árván nőttek fel a háború után, megpróbálva bekapcsolódni az újjáalakuló cserkészcsapatba, a cionista, ill. egyéb mozgalmakba.
A kiállítás öt, könnyen fölállítható tablóból áll : Zsidó iskolások, A 311. Vörösmarty cserkészcsapat, Ünnepek, Kirekesztés, Újrakezdés. Iskolákban, közösségi házakban könnyen fölállítható, szállítható, és oktatási célra is használható a történelem, magyar, osztályfőnöki, illetve egyéb, akár fakultációs, felső tagozatos, gimnáziumi órákon.
A tablókhoz feladatlapok is készültek (a 14 és 18 év közötti korosztály, illetve külön a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára), amelyeknek segítségével a mai fiatalok a vészkorszak idején élő diákokkal, tehát kortársaik sorsával foglalkoznak. Elgondolkodhatnak a veszélyhelyzetben alkalmazható túlélési stratégiákon, az árulás és a szolidaritás sorsfordító dilemmáin. A tanulási folyamat során fejlődik empátia készségük, önismeretük. A diákok közül önként jelentkező kortárs vezetők számára segítséget nyújthat a kiállítás háttereként szolgáló honlap: http://dj.arva.biz, a „Megkésett iskolai találkozó” című CD-ROM, (Gombocz Eszter: Megkésett iskolai találkozó/ Spätes Klassentreffen. Az Óbudai Izraelita Elemi Iskola Története 1920-tól 1944-ig. 2010. ISBN 978-963-87628-8-7), valamint a „Viszontlátás” (Reunion) című magyar/ angol nyelvű DVD.
Az öt tabló egy-egy, arra alkalmas helyszínen további tárlókkal egészül ki. Az itt elhelyezett fényképek (például osztályfotók, családi képek) és dokumentumok (naplók, bizonyítványok, értesítők, levelek) még közelebb hozzák a vészkorszak eseményeit és az akkor élők mindennapi küzdelmeit.
Egy-egy részlet a diákok visszajelzéseiből:
„Elég meghökkentő volt, mert ez itt történt, a mi hazánkban. Jó, hogy végre fény derült a titkokra.”
„Megdöbbentő, hogy mennyire elkülönítették és diszkriminálták a zsidókat csak azért, mert más vallásúak voltak. Szerintem hasznos volt ez a kiállítás, mert így, hogy egyre több mindent tudunk meg erről a korszakról, kisebb az esélye, hogy a jövőben ilyen megtörténhessen.”
„Nekem sokat mondó volt a kiállítás, a személyes sorsok közelebb hozzák a történelmet. Megnyíltak a szívek a volt „iskolások” felé, átérezhettük az ő megaláztatásaikat, nyomorúságukat. Köszönjük a készítőknek! ”
„A legjobban a levél tetszett, személyes volt.”
„Felnyitotta a szemünket, hogy nem csupán egy népet akartak kiirtani, hanem a mögöttük lévő kultúrát is.”
Egy középiskolai tanár véleménye:
A kortárs vezetés módszere „nagyon inspirálóan hatott ránk, a jövőben ezt az irányt kell folytatnunk. A diákokra sokkal bátrabban építhetünk, mint azt gondoltuk. Mindennél fontosabb, hogy a gyerekek lelkéig jussunk a megemlékezéseink során, ez pedig ilyen informális, személyes, megérintő módszerrel lehetséges.”

Kurátor: Gombocz Eszter, grafikus: Roczkov Radmila

A kiállítás további helyszíneken történő bemutatására folyamatosan várjuk és fogadjuk iskolák, kulturális intézmények jelentkezését!

További információ, időpontok foglalása:
Tel: 1-455-3324 | E-mail: oktatas(kukac)hdke.hu

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.