Könyvtár

Könyvtár 2

A Holokauszt Emlékközpont Könyvtára a holokauszttal kapcsolatos szakirodalmat gyűjti és szolgáltatja. A könyvtár gyűjtőkörébe tartozik a magyarországi holokauszt, az európai holokauszt, az etnikai és vallási kisebbségek üldözése, Magyarország 20. századi története, a zsidóság (elsősorban a Magyarországon élő zsidóság) története, a holokauszt szépirodalmi feldolgozása, a vészkorszak idején írt naplók és az erre a korszakra vonatkozó visszaemlékezések. A Könyvtár a Magyarországon megjelenő szakirodalmat teljes körűen, a külföldi szakirodalmat válogatva gyűjti, elsősorban az angol és német nyelven megjelenő műveket, de könyvtárunkban számos orosz, héber, francia, olasz vagy akár lengyel nyelvű könyv is megtalálható.

Könyvtárunk állománya mintegy 7000 kötet, többségében könyv. A gyarapítás, a vásárlás mellett, külföldi társintézményekkel bonyolított csere útján és magánadományokból történik. Az elmúlt években jelentős mennyiségű könyv érkezett adományként Bokor Péter, Dénes György, Randolph L. Braham professzor és Ilan Mor izraeli nagykövet jóvoltából. Ezen kívül a túlélők, vagy a túlélők hozzátartozói által írt visszaemlékezésekből is rendszeresen kap az Emlékközpont ajándékpéldányt.


Olvasóink rendelkezésére áll több magyar és külföldi folyóirat/évkönyv: a Múlt-kor és a Rubicon történelmi magazinok, magyar nyelvű folyóiratok közül a Múlt és Jövő és a Múltunk, valamint a nemzetközi holokauszt-kutatást reprezentáló The Holocaust in History and Memory (University of Essex, Egyesült Királyság), Yad Vashem Studies (Izrael), The Holocaust and Genocide Studies (United States Holocaust Memorial Museum, Washington), Freilegungen : Jahrbuch des International Tracing Service (Németország).

A könyvtár szolgáltatásai:

– kölcsönzés, az intézet munkatársai részére,
– helyben használat biztosított más intézetek munkatársai, egyetemi tanárok és doktoranduszok, valamint kutatók, egyetemi hallgatók és az emlékközpont látogatói részére,
– könyvtárközi kölcsönzés (csak másolatszolgáltatás),
– másolatkészítés (a könyvtár dokumentumairól saját eszközökkel, pl. okostelefon, digitális fényképezőgép, másolat készíthető)

A könyvtár katalógusa itt érhető el (az Intézményen belül pedig innen nyisd meg).

A könyvtár keddtől péntekig 10-től 16 óráig tart nyitva.

Kérjük, a könyvtárral kapcsolatos kérdése esetén érdeklődjön a konyvtar@hdke.hu e-mail címen.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.