Szita Szabolcs: Raoul Wallenberggel Moszkváig

Szita Sz  Rwmoszkvaig Borito

Kategória - Általános: Tudástár

Szerzők: Szita Szabolcs

Szerkesztők: R. Keleti Éva

Megjelenés dátuma: 2011-10-11

Kiadvány típusa: monográfia

A kötet Raoul Wallenberg szerény, hűséges munkatársának, Langfelder Vilmos mérnöknek állít emléket, aki valószínűleg a budapesti svéd követségi titkár csak részben ismert, tragikus sorsának egyetlen osztályrészesévé vált. A Szita Szabolcs új kutatási eredményei alapján született monográfia igazi XX. századi drámai történet. Középpontjában egy magyar vállalkozó család, a Langfelderek sorsa, 1944-1945 nyers hazai valósága és a Raoul Wallenberg vezetésével folyt áldozatos embermentések állnak.

A mű új adatok, eddig ismeretlen tények sorával, korábbi és újabb legendák kritikus felülvizsgálatával szolgál. Beszámol Wallenberg budapesti humanitárius akcióiról, a nyilas rémtettekről, a külföldi diplomaták magatartásáról. Lépésről lépésre követi, miként próbálta a szovjet politikai vezetés az általuk elhurcoltatott két szilárd erkölcsű embermentőnek, Wallenbergnek és Langfeldernek eltűnését az ügyben nem részes magyarokra terhelni.

Raoul Wallenberg és Langfelder Vilmos 2012-ben lennének száz évesek. Életüket Moszkvában erőszakkal kioltották, évtizedek óta nincsenek köztünk. Magyar zsidók tízezrei nem tudták megköszönni mindazt, amit értük tettek. E könyv tisztelgés előttük.

A könyv mellékletében válogatott bibliográfia található Wallenberg életéről és budapesti működéséről, a szerző e témában írt fontosabb munkáiból illetve olvasható a Wallenberg szűkebb környezetéből, közvetlen kapcsolataiból ismert magyarok tematikusan szerkesztett névsora.

A monográfiát 2011. október 11-én, a Braham Téka és Információs Központ megnyitója alkalmából adta ki az Aura Kiadó.
 Bibliográfiai adatok:

Cím:  Raoul Wallenberggel Moszkváig - Langfelder Vilmos élete és családtörténete
Sorozat: Wallenberg-füzetek VI.
Szerző: Szita Szabolcs
Kiadó: Aura Kiadó, Budapest
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 222 p.
Kötészet: puhatáblás, ragasztott
ISBN 978-963-7913-41-9
Ár: 2900 Ft


 

Csatolmányok

Név Méret
Szita Szabolcs Langfelder Vilmos 199.37 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.