„Sorsok, szerepek” - nyári tematikus tábor

Csillagtúra Kedd 118


Az elmúlt években három alkalommal került megrendezésre a budapesti zsidóság történetét és üldöztetését tanulmányozó program. Bővebben olvashatsz róla az Új Pedagógiai Szemlében>>

 

 

 

 


PILLANATKÉPEK A 2010-es TÁBOR HELYSZÍNEIRŐL
Készítette: a tábor egyik diák résztvevője


 

 


FELHÍVÁS 2010


„Sorsok, szerepek” 

Nyári tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

2010. június 28 – július 2.

Az elmúlt öt évhez hasonlóan a Holokauszt Emlékközpont ismételten megszervezi a holokauszt helyszíneit kutató nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy milyen szereplői voltak ennek a tragédiának és hol történtek az események Budapesten.


Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is. Ebben az évben a fővárosi helyszínekre szeretnénk ellátogatni. Minden napnak adunk egy-egy hangsúlyos témát, amelyek alapján a programot, a foglalkozásokat és a meglátogatandó helyszíneket összeállítjuk. Beszélni fogunk a történelmi együttélésről, az áldozatokról, az elkövetőkről, a csendes szemlélőkről és az embermentőkről, ellenállókról.
A program a következő módon épül fel: a délelőttöket 9 órától a Holokauszt Emlékközpontban töltjük, ahol a „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításunkhoz kapcsolódóan beszéljük meg a napi témákat. Egész hétre berendezkedünk az Emlékközpont egyik oktatótermében, ahol a foglalkozásokat tartjuk. Ezek során nem csupán történelmi dokumentumokat, hanem szépirodalmi művek részleteit, filmeket, képzőművészeti alkotásokat is felhasználunk. Az ebédszünetet követően a főváros azon helyszíneire látogatunk el, amelyek az adott témánkhoz kapcsolódnak. Többek között meglátogatjuk a Zsidó Múzeumot, az Üvegházat is.
A tematikus programmal a célunk az, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar történelemnek ezt a tragikus részét, hogy szembesüljünk azzal, hogy a holokauszt nem csupán a lakóhelyünktől távoli helyszíneken történt meg, hanem ott, azon a helyen, ahol élünk és olyan emberekkel, mint mi. Kívánjuk, hogy a tanárokban és diákokban kialakítsuk a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával, pedig az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk bennük kimunkálni.


Jelentkezés: A programról részletesen érdeklődni és jelentkezni a következő címen lehet: Pécsi Tibor /pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, 06-30-627-3613/

A programban való részvétel feltétele a 4000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktató csomag költségeit a Holokauszt Emlékközpont biztosítja. A vidékről érkezőknek az utazást és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Amennyiben a programnak sikerül támogatókat találni, akkor bizonyos napokon vidéki helyszíneket is fogunk látogatni, hogy a vidékről 1944-ben elhurcolt 437 ezer honfitársunk emlékét is felidézzük.

Amennyiben támogatni kívánja a programunkat, kérjük jelezze Pécsi Tibornak /pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, 06-30-627-3613/

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.