Tárlatvezetések

Kép Tárlat

A Holokauszt Emlékközpont „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításának megtekintése során a diákok interaktív formában ismerkednek meg a holokauszt eseményeivel.

A tárlatvezetés során a holokausztot folyamatként mutatjuk. Hangsúlyosan szólunk a történetben szereplőkről, mint emberekről, tárgyaljuk az áldozatok, az elkövetők, az embermentők és a csendes szemlélők szemszögéből is az eseményeket. Bemutatjuk a szereplők mindennapi dilemmáit és ezekre adott válaszaikat. Hangsúlyozzuk a tudás felelősségének kérdését, azaz mi, akik ismerjük a történetet, mit tehetünk, hogy soha többé ne ismétlődjön meg.

Bővebben az állandó kiállításról>>

 Jegyinformáció


VEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSON:


Tárlatvezetés (90')

Az állandó kiállításon a tárlatvezető kalauzolja végig a csoportot, és hívja fel a figyelmet a fontosabb történelmi momentumokra. Célunk, hogy a diákok bevonásával történjen a tárlat megtekintése, így sok gondolatébresztő kérdés is elhangzik a kiállításon. 

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Levelezőlapokra felfűzött tárlatvezetés (90')

Rendhagyó tárlatvezetés Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunkon. A termekben feltüntetett eseményeket eredeti dokumentumokkal mutatjuk be (képeslapokkal, levelekkel, hivatalos papírokkal), így a látogatók még közelebb kerülhetnek a vészkorszakban élt emberek gondolataihoz, személyes sorsukhoz elsősorban a kézzel írt leveleknek köszönhetően.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Tárlatvezetés a Székely-család történetével (90')

A rendhagyó tárlatvezetésen Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunk a Székely-család történetével egészül ki. A család történetét a családtagok levelezésén és más családi dokumentumokon (például fényképek) keresztül ismerhetik meg a látogatók, így teremről teremre járva nem csupán az üldözöttek helyzete, hanem egy konkrét család története is megelevenedik.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem


VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK:


Vándorkiállításaink vidéki iskolák és kulturális intézmények számára előzetes egyeztetés után kikérhetők. 

Az Emlékközpont munkatársai, a kiállításokhoz kapcsolódó, diák tárlatvezetőket képeznek ki. Az egy napos tanfolyamot követően a diákok eltulajdonítják a szükséges történelmi és háttér információkat, melyek segítségével ők vezethetik kortársaikat és az érdeklődőket a tárlaton.

Auschwitz Album

Az Auschwitz Album egyedülálló archív fotói egy Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező magyar transzport történetét örökíti meg. A vándorkiállítás ezekből a képekből tartalmaz jó párat, és ez által mutatja be a vidéki zsidóság sorsát. A képek 7 téma köré lettek csoportosítva, úgy, mint „Megérkezés”, „Sorakozó”, „Szelekció”, „Munkaképes férfiak”, „Munkaképes nők”, „Munkára alkalmatlanok”, „Kifosztás”. 

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Falak, jelek, sorsok

A Falak, jelek, sorsok címet viselő vándorkiállítás bemutatja azt a drámai közel két hónapot, amely Magyarország, 1944. március 19-i német megszállást követte. Megrajzolja a magyarországi zsidóság sorsát a megszállástól a tömeges deportálások kezdetéig. Szó esik benne arról, hogy az alig több mint százfős SS különleges alakulat tanácsai alapján a magyar kormány, közigazgatás, katonai és csendőri vezetés hogyan hajtotta végre a zsidónak minősített magyar állampolgárok teljes kirekesztését és kirablását.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949

A kiállítás célja, hogy a középiskolás diákokat megismertesse az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával az akkori gyerekek, vagyis kortársaik szemén át. A kiállítás emberi sorsokon keresztül szólítja meg a látogatókat, így az iskolások számára egy sokkal befogadhatóbb ember közelibb élményt nyújt. A tablók hatnak a képzeletre, segítenek egy történelmi folyamat megismerésében, fejlesztik a toleranciára és empátiára való képességet.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Bővebb információk


VÁROSI SÉTA:


Séta a hajdani zsidónegyedben (120')

Körbejárjuk a holokauszt előtti, budapesti zsidó élet fontosabb helyszíneit. Megtekintjük a pesti Nagy Gettó ma is látható emlékeit. A séta a Dohány utcai Zsinagóga előtt indul minimum 5 fő részvételével. A programra áprilistól októberig, az időjárás függvényében lehet jelentkezni.

 

Jelentkezés és további információ:
E‐mail: oktatas(kukac)hdke.hu
Tel.: (+36 1) 455-3324 Mob.:(+36 30) 627‐3613

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.