Tárlatvezetések

Kép Tárlat

A Holokauszt Emlékközpont „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításának megtekintése során a diákok interaktív formában ismerkednek meg a holokauszt eseményeivel.

A tárlatvezetés során a holokausztot folyamatként mutatjuk. Hangsúlyosan szólunk a történetben szereplőkről, mint emberekről, tárgyaljuk az áldozatok, az elkövetők, az embermentők és a csendes szemlélők szemszögéből is az eseményeket. Bemutatjuk a szereplők mindennapi dilemmáit és ezekre adott válaszaikat. Hangsúlyozzuk a tudás felelősségének kérdését, azaz mi, akik ismerjük a történetet, mit tehetünk, hogy soha többé ne ismétlődjön meg.

Bővebben az állandó kiállításról>>

 Jegyinformáció


VEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSON:


Tárlatvezetés (90')

Az állandó kiállításon a tárlatvezető kalauzolja végig a csoportot, és hívja fel a figyelmet a fontosabb történelmi momentumokra. Célunk, hogy a diákok bevonásával történjen a tárlat megtekintése, így sok gondolatébresztő kérdés is elhangzik a kiállításon. 

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Levelezőlapokra felfűzött tárlatvezetés (90')

Rendhagyó tárlatvezetés Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunkon. A termekben feltüntetett eseményeket eredeti dokumentumokkal mutatjuk be (képeslapokkal, levelekkel, hivatalos papírokkal), így a látogatók még közelebb kerülhetnek a vészkorszakban élt emberek gondolataihoz, személyes sorsukhoz elsősorban a kézzel írt leveleknek köszönhetően.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Tárlatvezetés a Székely-család történetével (90')

A rendhagyó tárlatvezetésen Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunk a Székely-család történetével egészül ki. A család történetét a családtagok levelezésén és más családi dokumentumokon (például fényképek) keresztül ismerhetik meg a látogatók, így teremről teremre járva nem csupán az üldözöttek helyzete, hanem egy konkrét család története is megelevenedik.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem


VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK:


Vándorkiállításaink vidéki iskolák és kulturális intézmények számára előzetes egyeztetés után kikérhetők. 

Az Emlékközpont munkatársai, a kiállításokhoz kapcsolódó, diák tárlatvezetőket képeznek ki. Az egy napos tanfolyamot követően a diákok eltulajdonítják a szükséges történelmi és háttér információkat, melyek segítségével ők vezethetik kortársaikat és az érdeklődőket a tárlaton.

Auschwitz Album

Az Auschwitz Album egyedülálló archív fotói egy Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező magyar transzport történetét örökíti meg. A vándorkiállítás ezekből a képekből tartalmaz jó párat, és ez által mutatja be a vidéki zsidóság sorsát. A képek 7 téma köré lettek csoportosítva, úgy, mint „Megérkezés”, „Sorakozó”, „Szelekció”, „Munkaképes férfiak”, „Munkaképes nők”, „Munkára alkalmatlanok”, „Kifosztás”. 

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Falak, jelek, sorsok

A Falak, jelek, sorsok címet viselő vándorkiállítás bemutatja azt a drámai közel két hónapot, amely Magyarország, 1944. március 19-i német megszállást követte. Megrajzolja a magyarországi zsidóság sorsát a megszállástól a tömeges deportálások kezdetéig. Szó esik benne arról, hogy az alig több mint százfős SS különleges alakulat tanácsai alapján a magyar kormány, közigazgatás, katonai és csendőri vezetés hogyan hajtotta végre a zsidónak minősített magyar állampolgárok teljes kirekesztését és kirablását.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949

A kiállítás célja, hogy a középiskolás diákokat megismertesse az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával az akkori gyerekek, vagyis kortársaik szemén át. A kiállítás emberi sorsokon keresztül szólítja meg a látogatókat, így az iskolások számára egy sokkal befogadhatóbb ember közelibb élményt nyújt. A tablók hatnak a képzeletre, segítenek egy történelmi folyamat megismerésében, fejlesztik a toleranciára és empátiára való képességet.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Bővebb információk


VÁROSI SÉTA:


Séta a hajdani zsidónegyedben (120')

Körbejárjuk a holokauszt előtti, budapesti zsidó élet fontosabb helyszíneit. Megtekintjük a pesti Nagy Gettó ma is látható emlékeit. A séta a Dohány utcai Zsinagóga előtt indul minimum 5 fő részvételével. A programra áprilistól októberig, az időjárás függvényében lehet jelentkezni.

 

Jelentkezés és további információ:
E‐mail: oktatas(kukac)hdke.hu
Tel.: (+36 1) 455-3324 Mob.:(+36 30) 627‐3613

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.