Régen volt? Hol is volt? - vetélkedő középiskolások számára

Kategória - Általános: Oktatás

Kategória - Pályázat:

  • Diákoknak

Határidő: 2015-12-20

Meghosszabbítjuk a 2015. november 5.-én közzétett "Régen volt? Hol is volt?" országos középiskolai vetélkedő pályázatunk jelentkezési határidejét az eredeti 2015.december 20-ról 2016. január 15-ig. Így a pályázat határideje összhangba kerül a pályázat részeként létrehozandó Facebook oldal "beélesítésének" határidejével.

A csapatoknak 2016. január 15-ig egy Facebook oldalt kell megnyitni egy általuk választott Embermentőről. Az értékelés során plusz pontot jelent, ha a választott személy a pályázó csapat régiójából származott(ik) vagy tevékenykedett.
A csapat által létrehozott Facebook profilt javasoljuk, hogy úgy állítsák be, hogy csak az ismerősök számára legyen elérhető. A Facebook profilt akkor tudjuk figyelembe venni, ha a „Wallenberg Vetélkedő”-t ismerősnek jelölik. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010898855430&sk=about&section=work).
A Facebook profil értékelése a feltöltött tartalmak hitelessége és ötletessége alapján történik. Mindenképp adják meg a nevet, születési adatokat, életeseményeket, érdeklődési kört stb, töltsenek föl fényképeket, hozzanak létre albumokat. Az üzenőfalra bejegyzéseket hozhatnak létre, de a facebook lehetőségeit egyéb módon is kihasználhatják. A profil töltése történhet folyamatosan is, az értékelés a január 15. 16:00-i állapot szerint fog megtörténni.
Amennyiben kérdés vagy észrevétel merülne fel konzultálni lehet Gábor Verával a 06/30 7323145 mobil számon vagy- roni@eletmenete.hu elérhetőségen.

A pályázat többi eleme az eredeti felhívás szerint változatlan marad:

A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a BVHSZC Raoul Wallenberg Szakközépiskolája és Szakiskolája, valamint az Élet Menete Alapítvány "Régen volt? Hol is volt?" címmel országos vetélkedőt hirdet a magyarországi és határon túli középfokú intézmények diákjai számára.
A XX. század közepén emberek milliói szenvedtek faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, etnikai, kulturális vagy politikai alapú üldöztetést. A zsidóságot és a romákat is sújtó népirtás és következménye a magyar múlt, az európai történelem és a kultúra veresége.
Az immáron hagyományossá váló vetélkedő fő céljaként a meghirdetők, szervezők azt fogalmazták meg, arra kell törekednünk, hogy a holokauszt a magyar történelem, a kollektív emlékezet részévé váljon, az ártatlanul üldözött és megölt magyar állampolgárok emléke fennmaradjon. Emlékeznünk kell mindazokra, akik emberek tudtak maradni, az embertelenségben, akiket ismertünk, és akik ismeretlenek maradtak, s legfeljebb cselekedetük hozadéka, az emberi életek megmentése maradt meg. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy nem ismerjük azokat a környezetünkben lévő emlékeket, emlékhelyeket, utcákat, házakat,
épületeket, amelyek történelmünk hordozói. 72 évvel a szörnyű események után, még mindig fontos, hogy nézzünk körül környezetünkben és ismerjük meg jobban múltunkat és még meglévő emlékeit.

A vetélkedő témakörei:
- a II. világháború története
- Magyarország szerepe a világháborúban
- a zsidó és a roma lakosság üldöztetései
- a holokauszt
- a diplomáciai, egyházi, katonai és magán embermentők tevékenysége
- a túlélők helyzete
- a zsidó-magyar kultúra együttélése
- holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten, illetve a pályázók lakóhelyén
- Raoul Wallenberg - és a többi embermentő - hősies tevékenységének időszerűsége
- a magyar külpolitika tevékenysége az emberi és a kisebbségi jogokért
- a rasszizmus, az antiszemitizmus napjainkban Magyarországon és Európában.

A vetélkedő menetrendje:
A vetélkedőre 3 fős középiskolai csapatok, valamint felkészítő tanáraik jelentkezhetnek. Regisztráció: A vetélkedőre 2016. január 15-ig lehet regisztrálni a Wallenberg Egyesület honlapján.

A jelentkezés feltétele: - egy maximum 1 oldal terjedelmű motivációs levél feltöltése, melynek témája: Milyen szerepe lehet a diákoknak az antiszemitizmus és rasszizmus elleni küzdelemben? A feltöltött fájl formátuma: PDF, mérete: maximum 1 Mbájt. A fájl neve a csapat választott neve legyen.

Feladat elkészítése: - A csapatoknak 2016. január 15-ig egy virtuális Facebook oldalt kell készíteni JPG vagy PDF formátumban egy konkrét embermentőről (Plusz pontot jelent, ha a bemutatott személy helyi, és ha magyar.).
Elvárásaink a feltüntetendő adatokkal kapcsolatosan:
- a személy neve, neme, születési helye és ideje
- barátai (Pl.: a készítő csapat tagjai)
- érdeklődési köre, kedvelései
- események az életvonalon: profilkép, fotók, albumok
Egy jó adatlap elkészítése sok munkát igényel, ezért az adatgazdagság és a hitelesség is értékelésre kerül. A dokumentum neve a készítő csapat neve legyen és a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre kell megküldeni.
- A csapatoknak a regionális fordulóra el kell készíteniük egy 3-5 perces filmet. Témája: interjú egy olyan, lehetőleg helyi személlyel, aki átélte az akkori eseményeket, vagy ismerettel rendelkezik azokról (túlélő, embermentő, családtag, leszármazott stb.)

Regionális forduló:
A vetélkedőre jelentkezett és a motivációs levelet, a virtuális Facebook oldalt elkészített csapatok kétfordulós, egész napos vetélkedőn vesznek részt. A regionális fordulókat 2016. február 15 -26. között rendezzük meg, melynek pontos helyéről és időpontjáról a szervező bizottság a csapatokat január 31-ig értesíti.
A várható program:
10.00 - 12.00 vetélkedő
12.00 - 12.30 ebéd
12.30 - 15.00 vetélkedő
A regionális fordulón a csapatoknak - a regisztráció lezárulását követően megküldött - szakirodalom alapján teszteket és kreatív feladatokat kell megoldani. Ekkor értékeljük a virtuális Facebook oldalt, illetve itt kell bemutatni a filmet is. A regionális fordulókból egy-egy csapat jut tovább az országos döntőbe. A csapatok az elért eredményeik után oklevelet és tárgy-, illetve könyvjutalmat kapnak.

Országos döntő Időpont:
2016. március 31. (egész napos program)
Helyszínek:
Délelőtt: Budapest, Holokauszt Emlékközpont (Budapest, IX., Páva u. 39.),
Délután: Külgazdasági és Külügyminisztérium (Budapest, II., Bem József tér 4.)
Díjazás:
- Külföldi utazás (négy nap, három éjszaka, 4 fő részére)
- Nemzetközi Élet Menete programján részvétel A 2016. évi Élet Menete emlékprogramon való térítésmentes részvételt Lengyelországban, Auschwitz-Birkenauban.
- Könyvvásárlási utalványok
- Mindegyik döntőbe jutott csapat oklevélben részesül.
Afelkészüléshez az egyes fordulókat megelőző időpontban irodalomjegyzéket közlünk, melyről a jelentkező csapatokat e-mailen értesítjük. A vetélkedővel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a regen-volt@r-wallenberg.hu e-mail címre várjuk. http://www.wallenbergegyesulet.hu/

 

Csatolmányok

Név Méret
Régen Volt 2015 Felhívás (1) (1) 228.97 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.