Az Exodus című filmet vetíti a Mensch Nemzetközi Alapítvány

Exodusplakat Web

A Mensch Nemzetközi Alapítvány 2013. szeptember 12-én, 18 órára újból filmbemutatóra hívja támogatóit a Holokauszt Emlékközpontba. Leon Uris monumentális bestsellerének filmváltozatát, az E x o d u s  című amerikai filmet (1960) vetíti, amely több mint három órában meséli el az új zsidó állam születését.

Több száz holokauszt-túlélő indul útnak a rossz emlékű, véráztatta Európából közvetlenül a második világháború után, hogy örökre maguk mögött hagyják a borzalmakat, a kitaszítottság és a hontalanság érzését. Úgy döntenek, hogy őseik földjére, az 1917 óta angol fennhatóság alatt álló Palesztinába vándorolnak ki, hogy saját államot, otthont alapítsanak. A britek korábban jelezték, hogy támogatják Palesztinában az önálló zsidó állam megalakulását, a bevándorlást azonban nem akarják engedélyezni. A túlélők hajóját, az angolok visszafordítják, és Ciprusra küldik, ahol újra táborok várják a szabadság reményében útra kelt zsidókat. Így indul az Exodus története, amely terrorizmuson, személyes drámákon, szenvedélyeken, politikai csatározásokon, gyilkosságokon és szerelmeken át jut el addig a történelmi pillanatig, amikor megalakulhatott Izrael...

A filmet Otto Preminger rendezte, asszisztense pedig Ilan Eldad (Lengyel Iván) volt.
A film főbb szerepeit Paul Newman, Eva Marie Saint, Sal Mineo és Ralph Richardson alakítja.

A Mensch Nemzetközi Alapítványnak szánt adománynak számító belépőjegy ára minimum 2.500 Ft.
Érdeklődés, helyfoglalás: +36 20 5400556
 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.