„Feszítő kérdések” - jubileumi tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

Nurnberg10

2014. június 30 - július 4-e között  a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári tábor legérdekesebb történéseit az alábbi blogon>> követheted figyelemmel. 

A tábor felhívása:
Immár tizedik alkalommal, 2014. június 30 - július 4-e között  a Holokauszt Emlékközpont megszervezi a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy kik is voltak szereplői ennek a tragédiának, milyen döntéseket hoztak, illetve hol történtek az események Budapesten. Az idei programban a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódóan a következő feszítő kérdésekkel foglalkozunk: Aranykor volt-e zsidó magyarok számára a dualizmus korra? Mi és miért történt Kamenyec-Podolszkijnál? Mit jelentett a német megszállás Magyarország számára? Ki, hogyan és miért juttatta hatalomra a nyilasokat? Embermentők és ellenállók országa volt-e hazánk?

2014,  a magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmas arra, hogy a történtekkel őszintén szembenézzünk. Feismerjük, hogy ez a tragédia nem egy távoli bolygón, hanem a mi hazánkban, településeinken, utcáinkon történt.

A programról részletesen:
A tematikus tábor minden napjának adunk egy témát, amelyek mentén a kérdések feldolgozása és a kapcsolódó helyszínek meglátogatása zajlik majd. Szó esik arról, hogy mennyiben volt aranykor a dualizmus időszaka a magyarországi zsidóság számára és mely épületekben láthatjuk ennek bizonyítékát. Kik voltak azok az áldozatokat, akiket a magyar hatóságok 1941 nyarán Kamenyec-Podolszkijba deportáltak és miért történt ez? Vannak-e ennek látható nyomai a mai Budapesten? Mit vesztett el Magyarország 1944. március 19-én? Hogyan és hol terrorizálták a nyilasok az országot 1944-45 fordulóján? Körbejárjuk az embermentés és ellenállás történetét: legendákat és a valóságot ütköztetve .

A program különlegessége, hogy a résztvevőknek önálló kutatásra is lehetőségük lesz. Az interaktív előadások mellett a résztvevőknek különböző feladatokat is meg kell majd oldaniuk, amelyek segítségével a napi témát jobban kibontjuk. Minden nap közös megbeszéléssel zárul, amelynek a végén közös állásfoglalást alakítunk ki, amelyet a Holokauszt Emlékközpont hivatalos Facebook profilján is közzéteszünk, így ezek kommentelhetővé válnak. Ugyanezen a fórumon osztjuk meg a program során készül fotókat is.

A tábor programjai minden nap 9-16 óra között zajlanak a Holokauszt Emlékközpontban (BudapestIX. Páva utca 39.) és a főváros különböző pontjain.

A tematikus programmal célunk, hogy tanárokban és diákokban felkeltsük a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk erősíteni.

Jelentkezés:
A programról részletesen érdeklődni és jelentkezni a következő címen lehet:
Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

A programban való részvétel feltétele a 7 000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktatócsomagot a Holokauszt Emlékközpont biztosítja.
A vidékről érkezőknek az utazás és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Támogatás:
Amennyiben támogatni kívánja anyagilag is a programunkat az alábbi címen jelezheti Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

Várjuk a jelentkezőket!                                                                              
A Szervezők

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.