„Feszítő kérdések” - jubileumi tematikus tábor a Holokauszt Emlékközpontban

Nurnberg10

2014. június 30 - július 4-e között  a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári tábor legérdekesebb történéseit az alábbi blogon>> követheted figyelemmel. 

A tábor felhívása:
Immár tizedik alkalommal, 2014. június 30 - július 4-e között  a Holokauszt Emlékközpont megszervezi a holokauszt történetét, helyszíneit és dilemmáit tanulmányozó nyári programját. Az egyhetes táborba mindazokat a diákokat és tanárokat várjuk, akiket érdekel, hogy kik is voltak szereplői ennek a tragédiának, milyen döntéseket hoztak, illetve hol történtek az események Budapesten. Az idei programban a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódóan a következő feszítő kérdésekkel foglalkozunk: Aranykor volt-e zsidó magyarok számára a dualizmus korra? Mi és miért történt Kamenyec-Podolszkijnál? Mit jelentett a német megszállás Magyarország számára? Ki, hogyan és miért juttatta hatalomra a nyilasokat? Embermentők és ellenállók országa volt-e hazánk?

2014,  a magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmas arra, hogy a történtekkel őszintén szembenézzünk. Feismerjük, hogy ez a tragédia nem egy távoli bolygón, hanem a mi hazánkban, településeinken, utcáinkon történt.

A programról részletesen:
A tematikus tábor minden napjának adunk egy témát, amelyek mentén a kérdések feldolgozása és a kapcsolódó helyszínek meglátogatása zajlik majd. Szó esik arról, hogy mennyiben volt aranykor a dualizmus időszaka a magyarországi zsidóság számára és mely épületekben láthatjuk ennek bizonyítékát. Kik voltak azok az áldozatokat, akiket a magyar hatóságok 1941 nyarán Kamenyec-Podolszkijba deportáltak és miért történt ez? Vannak-e ennek látható nyomai a mai Budapesten? Mit vesztett el Magyarország 1944. március 19-én? Hogyan és hol terrorizálták a nyilasok az országot 1944-45 fordulóján? Körbejárjuk az embermentés és ellenállás történetét: legendákat és a valóságot ütköztetve .

A program különlegessége, hogy a résztvevőknek önálló kutatásra is lehetőségük lesz. Az interaktív előadások mellett a résztvevőknek különböző feladatokat is meg kell majd oldaniuk, amelyek segítségével a napi témát jobban kibontjuk. Minden nap közös megbeszéléssel zárul, amelynek a végén közös állásfoglalást alakítunk ki, amelyet a Holokauszt Emlékközpont hivatalos Facebook profilján is közzéteszünk, így ezek kommentelhetővé válnak. Ugyanezen a fórumon osztjuk meg a program során készül fotókat is.

A tábor programjai minden nap 9-16 óra között zajlanak a Holokauszt Emlékközpontban (BudapestIX. Páva utca 39.) és a főváros különböző pontjain.

A tematikus programmal célunk, hogy tanárokban és diákokban felkeltsük a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával az antiszemitizmus és rasszizmus elleni határozott állásfoglalást kívánjuk erősíteni.

Jelentkezés:
A programról részletesen érdeklődni és jelentkezni a következő címen lehet:
Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

A programban való részvétel feltétele a 7 000 Ft regisztrációs díj megfizetése (ezt a program első napján kell a jelentkezőknek befizetni). A regisztrációs díj tartalmazza a napi egyszeri hideg élelemcsomag összegét.

A regisztrációs díjon felül a résztvevőket más költség nem terheli, az oktatócsomagot a Holokauszt Emlékközpont biztosítja.
A vidékről érkezőknek az utazás és a szállás költségeit egyénileg kell finanszírozniuk.

Támogatás:
Amennyiben támogatni kívánja anyagilag is a programunkat az alábbi címen jelezheti Pécsi Tibor (pecsi.tibor(kukac)hdke.hu, +36-30-627-3623)

Várjuk a jelentkezőket!                                                                              
A Szervezők

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.