Kőszegi megemlékezés

Koszeg Teglagyar

Kőszegen március 22-én az erődítő munkatáborok kiürítésekor, 1945. március 22-25 között kivégzett munkaszolgálatosokra emlékeznek. A múlt században, ezekben a napokban betegek és mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták, és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 28. éve minden márciusban a város iskolái, több politikai és társadalmi szervezet képviselői, a város lakosai koszorúzással emlékeznek a téglagyár előtti obeliszknél a tömeggyilkosság áldozataira.

Kőszeg volt a bevonulási helye a környék munkaszolgálatosainak, itt volt a III. Honvéd Közérdekû Munkaszolgálatos Zászlóalj parancsnokságának, pótkeretének a székhelye. A munkaszolgálatosok a laktanyában, a MÁV üdülő fabarakkjaiban és a Hámori erdőben épített barakkokban laktak.
1944. december 3-án kb. 8000 munkaszolgálatos érkezett Kőszegre erődítési munkálatokra. A városi téglagyárban, a Czeke-féle téglagyárban, a sörgyárban a Gulner-malomban helyezték el őket. A halottakat a zsidó temető kőkerítése mellett és a Guba-hegyen ásott tömegsírba temették. A munkaszolgálatos táborok kiürítésére 1945. március 22-25. között került sor. A betegek és a mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A kőszegi táborok mintegy 2500 áldozatát 1947-ben exhumálták és Budapestre, a rákoskeresztúri temetőbe szállították.

Forrás>>

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.