Kőszegi megemlékezés

Koszeg Teglagyar

Kőszegen március 22-én az erődítő munkatáborok kiürítésekor, 1945. március 22-25 között kivégzett munkaszolgálatosokra emlékeznek. A múlt században, ezekben a napokban betegek és mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták, és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 28. éve minden márciusban a város iskolái, több politikai és társadalmi szervezet képviselői, a város lakosai koszorúzással emlékeznek a téglagyár előtti obeliszknél a tömeggyilkosság áldozataira.

Kőszeg volt a bevonulási helye a környék munkaszolgálatosainak, itt volt a III. Honvéd Közérdekû Munkaszolgálatos Zászlóalj parancsnokságának, pótkeretének a székhelye. A munkaszolgálatosok a laktanyában, a MÁV üdülő fabarakkjaiban és a Hámori erdőben épített barakkokban laktak.
1944. december 3-án kb. 8000 munkaszolgálatos érkezett Kőszegre erődítési munkálatokra. A városi téglagyárban, a Czeke-féle téglagyárban, a sörgyárban a Gulner-malomban helyezték el őket. A halottakat a zsidó temető kőkerítése mellett és a Guba-hegyen ásott tömegsírba temették. A munkaszolgálatos táborok kiürítésére 1945. március 22-25. között került sor. A betegek és a mozgásképtelenek egy csoportját a téglagyár területén lévő fészerbe zárták és a légtérbe engedett gázzal elpusztították. A kőszegi táborok mintegy 2500 áldozatát 1947-ben exhumálták és Budapestre, a rákoskeresztúri temetőbe szállították.

Forrás>>

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.