Tiszaladányi Jeremiád gulág-oratórium

Malenkij  Robot

Megrendítő színdarabbal hajt főt a gulágokba hurcoltak emléke előtt a Károli Egyetem Tantóképző Főiskolai Kar Karácsony Sándor Színpada a Holokauszt Emlékközpontban október 29-én.

A Tiszaladányi jeremiád című gulág-oratóriumot Debreczeni Tibor Radnóti-díjas rendező, főiskolai tanár rendezte, s a színdarab szövegkönyvét is ő szerkesztette Dobozi Eszter „Csak a napnyugtát níztük” című dokumentumkötetéből és ószövetségi szövegekből.
A dokumentum-oratórium a Tiszaladány községből elhurcolt tizenéves lányok és fiúk kálváriáját idézi meg: hogyan gyűjtötték be őket a szovjet katonák 1944 telén, és hogyan vitték őket Dombaszba az ukrajnai szénbányákba, malenkij robotra marhavagonokba zárva.
Dobozi Eszter József Attila–díjas költőnek még 1989-ben sikerült a visszatértek közül néhány idős asszonyt megszólaltatni, az ő emlékezéseikből állította össze a „Csak a napnyugtát níztük” dokumentumkötetet. A mű alapján készült oratórium első bemutatója 1990-ben volt, s utána tíz éven át – három szereposztásban – százötvennél is többször léptek fel a főiskolások a Kárpát-medence különböző településein.
A mostani előadás különlegessége, hogy a Jeremiád szereplői, az egykori főiskolások, ma már az oszág különböző helyein dolgozó pedagógusok, akik úgy döntöttek, hogy tanár-rendezőjükkel felújítják a drámát.
Szereplők: Bálint Márta. Bényei Erzsébet, Bíró Anikó, Bölcsföldiné, Türk Emese, Csomos Katalin, Fekete Erzsébet, Fésűs Judit, Hézser Katalin, Jenei László, Kovács Borbála, Németh Judit, Pintér Péter, Sándor Zsombor.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.