Nemzeti zarándoklattal emlékeztek meg Ausztriában a magyar deportáltakról

17

Megjelenés dátuma: 2013-05-13

Nemzeti zarándoklattal emlékeztek meg hétfőn a holokauszt magyarországi áldozatairól a deportálások 69. évfordulója alkalmából a Bécs melletti Strasshofban. Forrás: Bécs, 2013. május 13., hétfő (MTI/HDKE)  Képgaléria>>

    Mintegy háromszázötvenen vettek részt a zarándoklaton, amelynek célállomása az a település volt, ahol a háborús években az SS - ukrán őrséggel -  ún. átmenő tábort működtetett .
    A résztvevők különvonattal indultak a budapesti Keleti pályaudvarról. Tatabánya, Komárom, Ács, Győr, Mosonmagyaróvár, illetve Hegyeshalom állomásokon további zarándokok csatlakoztak hozzájuk.
    Az egykori tábor közelében álló emlékműnél megemlékezést tartottak, ahol a rendezvény szónokai a "soha többé" gondolatát fogalmazták meg, és az emlékezés fontosságát hangsúlyozták.
    "A kulcs a béke, az egymás iránti szeretet és a kölcsönös megértés" - fogalmazott köszöntőjében Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az esemény fővédnöke. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar államnak és sok polgárának is volt felelőssége a deportálásokban, egyúttal megemlékezett azokról is, akik segítették az üldözötteket.
    Szita Szabolcs történész, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója hangsúlyozta: az, hogy ma emlékmű áll Strasshofban, és más ausztriai településeken is szembenéznek a történelemmel, mutatja, hogy Európa nagy utat tett meg, "még akkor is, ha (...) újra és újra megpróbálják a gyűlöletet életben tartani".
    Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke, aki a magyarországi zsidóság prominens képviselőjeként vett részt a rendezvényen, a megrázó eseményeket felidézve azt mondta: csak a szerencsén múlott, hogy voltak, akik túlélték a strasshofi deportálásokat.
    Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete leszögezte, hogy következetesen és közösen fel kell lépni az emberi méltóság tiszteletéért, és azért, hogy soha ne történjenek meg a múlt borzalmai.
    Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete úgy fogalmazott: "élünk, ezért emlékezünk, de hogy élni tudjunk, ahhoz emlékeznünk kell".
    Michael Zimmermann, Ausztria budapesti nagykövete köszönetet mondott a zarándokoknak azért, hogy jelenlétükkel hozzájárultak az emlékezéshez.
    A beszédeket követően a megjelentek az emlékezés koszorúit, illetve az emlékezés köveit helyezték el az emlékművön.
    A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel és verses, jeltáncos műsorral zárult, majd a zarándokok a délután folyamán visszaindultak a különvonattal Budapestre.
    A zarándoklat az Ács Városért Társaság kezdeményezésére a Holokauszt Emlékközpont, a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, valamint a keresztény egyházak részvételével szerveződött.
    Az SS 1944. június végén a deportálások során öt vonatot Auschwitz-Birkenau helyett a Bécs melletti Strasshofba irányított. Mint kiderült, a foglyok életét csak ideiglenesen kímélték meg, egy darabig tárgyalási alapul használták őket. A település rendezőpályaudvara közelében úgynevezett átmenő tábor állt. Bajáról 564, Debrecenből 6641, Szegedről 5239 és Szolnokról 2567 zsidó embert deportáltak oda.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.