Emlékezés

9 Resizea


A Holokauszt Emlékközpont kiemelt feladata a vészkorszakban elpusztított emberek emlékének életben tartása, nevük, sorsuk felkutatása és megörökítése.

Az intézmény kezdeményezője és nem egy esetben helyszíne is a holokauszthoz kötődő évfordulós megemlékezéseknek, főhajtásoknak.

január 27. Nemzetközi Holokauszt Emléknap
április 16. Magyar Holokauszt Emléknap
augusztus 2. Roma Holokauszt Emléknap
augusztus 4. a Humánum Napja

A Páva utcai épületegyüttes falai közt a túlélők és családtagjaik kegyelettel, méltóképpen emlékezhetnek szeretteikre, akiknek neve, az épületet övező fal belső oldalán lett megörökítve.
A nyolc méter magas Áldozatok Emlékfalára - Zsótér László grafikusművész tervei alapján –különleges lézertechnikával írják fel a népirtás magyarországi áldozatainak nevét. Az emlékfalon jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel.

A Holokauszt Emlékközpontba látogatók, illetve az intézmény internetes honlapján böngészők számítógépes adatbázisban találhatják meg az áldozatok adatait. Mivel a nevek összegyűjtése csak hosszú évtizedek elteltével kezdődhetett el, nehéz feladat az összes halott kilétének megállapítása. Az ismertek mellett a névtelen áldozatok emlékét üres üvegtáblák őrzik.

A Közalapítvány sokat tesz a nevek feltárásáért. Ehhez a munkához az érintettek, hozzátartozóik és barátaik, leszármazottaik segítségére is szükség van, mindenkiére, aki az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkezik. Az áldozatok adatlapja beküldésével ma is sokan segíthetik a hiányzó adatok összegyűjtését.

Az intézmény udvarán álló üvegtorony oldalán olvasható annak az 1441 magyarországi településnek a neve, ahol az 1944-ben hatósági erőszakkal véghezvitt deportálások révén immár nincs zsidó közösség. Az Elveszett Közösségek Tornyán keresztül vezet út a földalatti kiállítótérbe.

2004-2005-ben a Holokauszt Emlékközpont tíz egykori és jelenleg is működő magyarországi zsinagóga falán állíttatott emléktáblát. A márványtáblák elkészítését a Montrealban élő Herczeg J. Pál adománya tette lehetővé.

A Holokauszt Emlékközpont sok figyelemmel és törődéssel foglalkozik az üldözött, halálba hajszolt emberek egykori támogatóival, mentőivel. Ők, a nemzeti becsület, az erkölcs őrzői, önzetlenül, sokat kockáztatva segítettek bajba jutott ismert vagy ismeretlen polgártársaikon. Az intézmény kiemelt feladatának tekinti az erre vonatkozó dokumentációt és történeteket, amelyek szereplői szembeszálltak a holokauszt idején dúló embertelenséggel. A közalapítvány kezdeményezésére augusztus 4., Raoul Wallenberg születésnapja a Humánum Napja, amely alkalomból a végveszélybe jutott zsidóság oltalmazóit hagyományosan, külön ünnepségen köszöntik a Páva utcában.

A Holokauszt Emlékközpont a keresztény embermentőket a túlélők tanúvallomásával és más bizonyítékokkal felterjeszti a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Népeinek Igaza rangos kitüntetésére, ahol az elismerésről jogi eljárás után döntenek. Eddig közel 700 magyar ember, illetve család részesült a Jad Vasem Intézet Világ Népeinek Igaza Emlékérem és Emléklap kitüntetésben. Legalább ugyanennyien vannak azok, akik helytállásának történetét őrzi az intézmény.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.