Nemzetközi kapcsolatok

A Holokauszt Emlékközpont több éve működő kapcsolatot tart fenn a holokauszt emlékét őrző legnagyobb intézményekkel és nemzetközi szervezetekkel: Yad Vashem, Wasingtoni Holokauszt Múzeum (USHMM), Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (ITF), Association of Holocaust Organizations (AHO), EBESZ.

A legbefolyásosabb nemzetközi szervezet munkájában (ITF), nemzetközi projektekben, pályázatokban rendszeresen vesz részt, nemzetközi konferenciákon mutatkozik be. Felhasználva a nemzetközi tapasztalatokat és kapcsolatokat vándorkiállításokat, oktatási és kutatási programokat indít Magyarországon. A szakmai kapcsolatok mellett jó kapcsolatot tart fenn a magyarországi nagykövetségekkel.

Az intézmény küldetése a regionális kapcsolatok erősítése, ezzel a Közép-Európai régióban meghatározó szerep betöltése. A magyarországi holokauszt története miatt elengedhetetlen, hogy az Emlékközpont kapcsolatban legyen és kutatásait bővítse a határon túli területekre (Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia). Az Emlékközpont számára fontos újabb kutatások kezdeményezése, a határon túli levéltárakkal való kapcsolat kialakítása, a magyar vonatkozású levéltári anyagok felkutatása.

Az Emlékközpont működéséhez, oktatási, kutatási feladatainak megvalósításához nemzetközi pályázati forrásokat keres.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.