Oktatás

Oktatas1

A holokauszt történetét úgy mutatjuk be, hogy abból az idelátogatók, a diákok, a fiatalok reálisan megismerjék a múltat, s megértsék a holokauszt emberi, erkölcsi, kulturális és gazdasági következményeit. A régmúlt történeteket összekötjük a jelennel, hogy azok beépüljenek a fiatalok gondolkodásába, a társadalom kollektív emlékezetébe. Tanítani kell, hogy a zsidóság és cigányság elárulása, üldöztetése, megsemmisítése tragikus magyar veszteség, ugyanakkor abban felelős, vétkes volt a magyar állam és a társadalom is.

A holokauszt oktatása során olyan értékeket állítunk a fiatalok elé, amelyek személyiségük részévé válnak, és azokra életük során támaszkodhatnak. Ilyen értékek a tolerancia, a demokrácia, az emberi jogok, az autonóm döntések, az empátia, a kritikus gondolkodás. Az értékek megismerése mellett utalunk azok megjelenési formáira is: a multikulturalizmusra, az egyenlőségelvű, autonóm, szolidáris társadalmi ideálokra.

A hozzánk látogató csoportoknak a kiállítás megtekintése mellett a tárlatvezető k bemutatják az épületet, az emlékfalat, beszélnek a nemzeti intézmény jelentőségéről és helyéről a világban.

Az Emlékközpont állandó és időszaki kiállításai a holokauszt oktatásának kiindulópontjai. A múltat a jelennel összekötő emlékezés az intézmény állandó kiállításán is helyet kap: a holokauszt történetét a látogatók tágabb értelmezésben ismerhetik meg a bemutatott személyes családtörténeteken keresztül. Az állandó kiállítás anyagát, információit munkatársaink folyamatosan gondozzák. A kiállítások bemutatásához folyamatosan bővülő múzeumpedagógiai programokat dolgozunk ki, oktatási segédanyagokat készítünk.

Foglalkozásainkon az irodalom, a film, a képzőművészet - éppen érzékletességük, életszerűségük miatt -, egyenértékű a történelemmel. Foglalkozunk az antiszemitizmus, a rasszizmus, cigányellenesség kialakulásával, mai formáival is. A felelősség, az együttérzés megtapasztalása elvezet az előítéletes gondolkodás elutasításához, a kisebbségek, a más kultúrák tiszteletéhez.

Nagy hangsúlyt fektetünk a tanárok képzésére, önálló és nemzetközi projektekben veszünk részt. Akkreditált tanártovábbképző programunkon évek óta nagy számban vesznek részt pedagógusok az ország szinte minden részéből.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.