Történetünk

Terv

Az elmúlt évtizedben Magyarországon – akárcsak Közép-Kelet-Európa más országaiban is – sürgető és fontos társadalmi feladattá vált a múlttal való szembenézés, köztük a holokauszt történetének feldolgozása. Ennek elősegítésére a Magyar Köztársaság kormánya 2002-ben létrehozta a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítványt, mely legfontosabb céljának a magyar holokauszt történetének feltárását, bemutatását és oktatását jelölte meg. Ezen feladatok ellátására jött létre a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont.

A Holokauszt Emlékközpontot 2004. április 16-án, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján avatták fel. A megnyitó ünnepségre Izrael Állam elnöke elhozta az Auschwitz Album eredeti példányát. Az emlékközpont a magyarországi holokauszt 60. évfordulójára az Auschwitz Album képeiből készült válogatással, a kárpátaljai zsidóság háború előtti mindennapjait bemutató korabeli filmanyaggal és a roma holokausztra emlékező tárlattal nyitotta meg kapuit.
 

A Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján készült épületkomplexum 2005-ben építőipari-, 2006-ban ingatlanfejlesztési nívódíjat kapott.

2006-ban megnyílt a Holokauszt Emlékközpont Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállítása.

Az emlékközpont belső udvarán található üvegcsarnok 2007. április 16-a óta az Elveszett Közösségek Tornya nevet viseli. A torony oldalán 1441 település neve olvasható. Azon településeké, ahol az 1944-ben hatósági erőszakkal véghezvitt deportálások révén immár nincs zsidó közösség.

A Holocaust Közalapítvány 2008. óta minden évben a Simon Wiesenthalról elnevezett díjjal ismeri el azoknak a társadalmi segítőknek a munkáját, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését.

 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.