Wiesenthal-díj

Wiesenthal

Elismerés a magyarországi holokauszt emlékének megőrzésért végzett önkéntes munkáért.

Alapításáról

A Holocaust Közalapítvány 2008-tól kezdve minden esztendőben elismerést nyújt át azon személyeknek, akik önzetlen önkéntes munkájukkal elősegítették a magyarországi holokauszt emlékének megőrzését.

A díjjal a közalapítvány elismeri azoknak a társadalmi segítőknek, túlélőknek és leszármazottaiknak az önzetlen munkáját és támogatását, akiknek részük volt és van a holokauszt forrásainak, feldolgozásainak, egykor keletkezett emlékeinek az összegyűjtésében, bemutatásában, azok széleskörű megismertetésében. 
A kavics formájú, ezüstből készült emlékdíjat Peter Vladimir tervezte.


A díj névadójáról
Simon Wiesenthal (Ukrajna, Buczacz 1908. december 31 - 2005. szeptember 20. Bécs)  eredetileg építész volt, majd 1941-et követően egyike azoknak a zsidóknak, akiket a nácik halálra szántak. Csodával határos módon túlélte a soát, majd felszabadulását követően szinte azonnal a gyilkosok kézre kerítésében segédkezett. Az elmúlt hatvan évet a bujkáló nácik felkutatásának és igazságszolgáltatás elé állításának szentelte. Történetét több magyarul megjelent könyvben is olvashatjuk: "A gyilkosok közöttünk járnak", "Az igazság malmai… Emlékezések". Segített megtalálni, többek között Anna Frank letartóztatóját és Adolf Eichmannt. Közel ezer nácit juttatott bíróság elé; ez az a tevékenység, amelyet Jack Straw brit külügyminiszter "a brit és a világ más tájain élő zsidó közösség fáradhatatlan szolgálatának" nevezett. A bécsi Zsidó Dokumentációs Központ alapítója, a róla elnevezett Los Angeles-i központ létrehozója, Tolerancia Múzeum néven. Ezek az intézmények őrzik Wiesenthal által felhalmozott dokumentumokat, amelyekben kiállítások is működnek, és oktatási tevékenység is folyik. Wiesenthal legfőbb célja a holokauszt emlékezetének ápolása, valamint a tolerancia és a megértés elősegítése a civil társadalom erejének segítségével. Wiesenthal már életében legendává vált, a The Washington Post azt írta róla: "a holokauszt bosszúangyala”. Ő maga nem szerette, ha így emlegetik, a "nácivadász" jelzőt is visszautasította, mert egész életében az igazság, nem pedig a személyes bosszú vágya vezette. Számos magas kitüntetést kapott Izraelben, Ausztriában, Németországban, Franciaországban és másutt.

Díjazottak2014
Horák Magda, szerkesztő, "A magyar értelmiség veszteségei az 1940-es években" kötet szerzője
Magóné Tóth Gyöngyi, magyar és történelem szakos középiskolai tanár, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatóhelyettese
Urbancsok Zsolt, a makói levéltár főlevéltárosa
Videó a díjátadóról>>

2013
Barna István, pedagógus
Mátraházi Ferenc, pedagógus

2012
Kutas László, szobrász

2011
Varga Jenő, igazgató
Korinek László, egyetemi tanár

2010
Göncz Ferenc iskolaigazgató
Winkler Barnabás építész

2009
Novák Ilona, múzeumpedagógus, a Holokauszt vagonkiállítás szervezője
Nagy Márta, a pécsi Testnevelési Általános Iskola és Középiskola tanára

2008
Gordon Gábor, az „Élet Menete” Alapítvány kuratóriumi elnöke
Verő Tamás, rabbi, oktat zsidó óvodában, iskolákban, egyetemen
Ráczné dr. Horváth Ágnes, az Eszterházy Károly Főiskola Politológia tanszékének vezetője

Csatolmányok

Név Méret
Sajto Wiesenthal Elete Hu 35 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.