Elhunyt Verő Gábor

89 éves korában elhunyt Verő Gábor, az Új Magyar Központi Levéltár egykori főigazgatója. Az auschwitzi és ebenseei deportálások túlélőjeként fáradhatatlan harcosa volt a holokauszt történeti feltárásának, megörökítésének és oktatásának. Ezen munkálkodott a Nácizmus Üldözöttei Bizottságának vezetőségi tagjaként, majd a Magyar Auschwitz Alapítvány egyik alapítójaként, ügyvezető igazgatójaként is.  Halála a Holokauszt Emlékközpont fájdalmas és pótolhatatlan vesztesége. Olyan ember távozott közülünk, akinek szakértelme, optimizmusa és kitartása példát mutatott arra, hogy az igazságért való küzdelmet, az üldöztetés áldozatai emlékének őrzését és ápolását a legnehezebb időkben sem szabad feladni. Emlékét megőrizzük.

Verő Gábor az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, történelem szakon. 1956. szeptember 1-jétől a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián a Hadtörténeti, majd az Egyetemes Történeti Tanszéken oktatott. 1965 szeptemberétől a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Múzeumi főosztályán volt főelőadó, osztályvezető, ezt követően pedig a Közgyűjteményi osztály főosztályvezető-helyettesévé nevezték ki. 1979 augusztusában bízták meg az Új Magyar Központi Levéltár vezetésével. Erőfeszítéseinek köszönhetően a Hess András téri épületben új raktárakat alakítottak ki. A levéltár a korábbi években elmaradt iratbegyűjtést is pótolva mintegy 12-14 000 folyóméternyi iratanyagot vett át. Rendszeresebbé vált a szakmai munka is, az iratanyag feldolgozása, a segédletkészítés és a publikációs tevékenység. Főigazgatói tisztségét nyugdíjazásáig, 1989. június 30-ig töltötte be.

1990-ben egyik kezdeményezője volt a Magyar Auschwitz Alapítvány - Holocaust Dokumentációs Központ alapításának. Nyugdíjasként rendszeresen segítette a Holokauszt Emlékközpont munkáját, fáradhatatlanul dolgozott, s tett javaslatot a holokauszt emlékezet ápolása érdekében. Rákos Imrével közösen írt könyvében, más jelentős publikációi mellett - a Munkaszolgálat a Don-kanyarban címmel - 1942 márciusától 1943 január végéig tekintették át a  munkaszolgálatosok 2. magyar hadseregbeli működését, tragikus sorsát. Munkásságáért 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Téma: Verő Gábor, Magyar Auschwitz Alapítvány, túlélő,

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.