Feszítő kérdések – nyári tábor diákoknak és tanároknak

Img 0856

A Holokauszt Emlékközpont 2005 óta minden évben megrendezi a vészkorszak témáját feldolgozó táborát, mely a szervezők szándékai szerint nem csupán a tényekre világít rá, hanem különböző nézőpontokból vizsgálja a korszak eseményeit. Az előző években foglalkozott embermentőkkel, az antiszemitizmus kialakulásának körülményeivel, gyermekáldozatokkal. A 2014-es tábor a Feszítő kérdések címet viseli: a holokauszt 70. évfordulója kapcsán vitatott, eddig ki nem tárgyalt témákat állított középpontba. A június 30 és július 4 között megrendezett programra 17 tanár és diák jelentkezett. A délelőtti előadásokat és beszélgetéseket követően a résztvevők városi sétákon ismerik meg a holokauszt budapesti helyszíneit. A tábor hétköznapjait a http://hdketabor.blogspot.hu/ blogon követhetik nyomon az érdeklődők.

Röviden a tábor első két napján érintett témákról.
1.    nap: Az együttélésről
A dualizmus valóban aranykor volt-e a zsidóság számára?
Feszítő kérdéseink az emancipációs alkuról, annak felmondásáról, az ortodoxok és a neológok közötti vitáról szólnak. Ha volt emancipációs alku (az emancipációra a zsidóságnak az asszimilációval kell válaszolnia) akkor az csak informális volt, s annak felmondását szét kell választani a társadalom és az állam részéről. Antiszemita törekvések előjöttek az 1880-as években (Tiszaeszlári per), de az állam részéről az alku felmondását a zsidó ellenes törvényekben látjuk (Numerus Clausus, 1920). Az ortodoxok és a neológok vitája főként a Talmudhoz való hozzáállásban ált, kell-e azt modernizálni, kiegészíteni, vagy nem szabad megváltoztatni és meg kell azt tartani.
2.    nap: Német megszállás
Mai feszítő kérdéseink az 1944-es német megszállásra vonatoznak. Tényleg a németek hajtották végre a teljes deportálást? Volt Magyarországnak önállósága?
Adolf Eichmann a maga 120 emberével nem volt képes 56 nap alatt 437 000 embert deportálni. Olvassuk el a három László (Endre László, Baky László, Ferenczy László) jelentéseit, felszólalásait, leveleit és meglátjuk mennyire együttműködő és kezdeményező szerepe volt a magyar kormánynak állampolgárai deportálásában a csendőrség, rendőrség és közhivatalnokok segítségével.
Feltérképeztük a Sztójay-kormányt, a megszállás körülményeit és a társadalomnak a reakcióját, valamint beszélgettünk a Zsidó Tanácshoz köthető dilemmákról.

A tábor további témáiról és programjairól érdeklődjön az alábbi telefonszámon:
Pécsi Tibor, oktatási programok vezetője, 06-30-627-3613

Melléklet sajtófotók:
1, A Dohány utcai zsinagóga előtt
2, A Britannia Hotelnél, mely a Fehérterror idején a különítményesek főhadiszállása volt
3, A Mammut épülete, mely egykor fogház volt, ide hozták Szenes Hannát, Grósz Endrét is.

Téma: holokauszt oktatás, nyári tábor,

Csatolmányok

Név Méret
Img 6690 198.81 KB
Img 6690 198.81 KB
Img 6687 155.95 KB
Img 6687 155.95 KB
Img 0856 532.96 KB
Img 0856 532.96 KB
Img 0856 532.96 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.