Szembenézés és emlékezés - A Soá feldolgozása Franciaországban

Francia  Trefort2

A Budapesti Francia Intézet és a Holokauszt Emlékközpont 2014. május 29-én pódiumbeszélgetést rendezett a magyar és francia Igazakról, valamint a múlt feldolgozásáról Franciaországban és Magyarországon.

A beszélgetés résztvevői Tal Bruttman történész, az isière-i zsidók II. világháború idején történt árjásításának és javaik eltulajdonításának kutatója,  Hélène Waysbord, a L'Amour sans visage regény szerzője, a Maison d’Izieu, az elpusztított zsidó gyerekek franciaországi emlékhelye igazgatója, valamint prof. Haraszti György történész, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke.  A vendégek a beszélgetést megelőzően megtekintették a Les Enfants cachés című színdarabot, melyet az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanulói francia nyelven adtak elő.

A Trefort Gimnázium tanulói francia gyerekek visszaemlékezéseiből adtak elő rövid, dramatizált életképeket, felidézve a francia zsidóság szenvedéseit. Az előadást a beszélgetés nyitásaként Hélène Waysbord írónő úgy értékelte, hogy „Jól reprezentálta a rejtőzködő gyerekek gondolkodását és identitását. Bemutatta, milyen sokféle sorsot éltek meg a gyerekek a holokauszt idején.”

A beszélgetést prof. Haraszti György történész vezette.  A vendégek bemutatását és a magyar holokauszt történeti sajátosságainak felvázolását követően a  házigazda elsőként a francia  állam zsidó vagyonok megszerzésével kapcsolatos törekvéséről kérdezte Tal Bruttmant. A történész válaszában kifejtette: Franciaországban a német és magyar törvénykezési minták szerint zajlott le a zsidók jogfosztása és kifosztása. Mindezen túl a francia állam 1941-től kezdve a zsidók és vagyontárgyaik azonosítására hatalmas adatbázist hozott létre, s a bejelentést szigorú rendeletekkel tett kötelezővé. Sajnálatos, hogy később ez a pontos lista vált a zsidók elhurcolásának és deportálásának legfőbb eszközévé.

A francia Igazakkal kapcsolatban Hélène Waysbord elmondta: Őt magát is mentették, s Franciaországban jelenleg több mint 3000 francia embermentő kapta meg a Yad Vashem elismerését. A francia embermentéssel kapcsolatban kifejtette: A sárga csillag viselésének törvénye sokkolta a franciákat, s különböző módon reagáltak rá, sokan passzívan segítettek, „szemet hunytak”, ezzel segítették a menekülőket, mások csatlakozva az ellenállókhoz harcoltak a nácik és francia kollaboránsaik ellen. A hallgatás falát 1942-ben a toulouse-i püspök törte át, ezt követően már többen is protestáltak a zsidók kirekesztése ellen.

Utolsó kérdésként Haraszti professzor a holokauszttal kapcsolatban a francia szembenézésről, a múlt feldolgozásának intézményi és társadalmi állapotáról kérdezett. Válaszukban a vendégek elmondták: Franciaországban is 40 évig tabu téma volt a holokauszt. 1995-ben azonban Jacques Chirac elnök a francia állam nevében bocsánatot kért a zsidók ellen a II. világháború elkövetett tragikus cselekedetekért. Azóta számos múzeum, emlékhely és intézmény jött létre szerte az országban a holokauszt francia történetének feldolgozására.

A Budapesti Francia Intézet a Holokauszt Emlékközponttal és a párizsi Soá Emlékközponttal együttműködésben francia-magyar programsorozattal emlékezik az 1944-es deportálások hetvenedik évfordulójára. Május 28-án  Hélène Berr, egy fiatal lány a megszállt Párizsban című filmet vetítették a Francia Intézetben, melyen jelen volt Jérôme Prieur rendező is. Május 28-án Roland Galharague, francia nagykövet és prof. Haraszti György diplomáciai és társadalmi testületek képviselői és számos érdeklődő előtt nyitotta meg Hélène Berr, egy elkobzott élet című kiállítását, mely június 6-áig tekinthető meg a Budapesti Francia Intézetben.

Téma: holokauszt, Franciaország, Tal Bruttman, Hélène Waysbord,

Csatolmányok

Név Méret
Trefort1 335.43 KB
Trefort1 335.43 KB
Trefort2 396.14 KB
Trefort2 396.14 KB
Francia Szembenezes Sajto 36.5 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.