Projekt támogatás

A Holokauszt Emlékközpont az alábbi projektekhez várja az Ön támogatását:


Áldozati nevek kutatása és Emlékfalon való megjelenítése

A Páva utcai épületegyüttes falai közt a túlélők és családtagjaik kegyelettel, méltóképpen emlékezhetnek meggyötört, elhurcolt és meggyilkolt szeretteikre, akiknek neveit az épületet övező fal belső oldalán örökítettük meg. A nyolc méter magas kőfalra Zsótér László grafikusművész különleges üvegtáblákat tervezett, melyekre lézertechnikával jelenleg is folyamatosan, az új kutatások eredményeit felhasználva kerülnek fel újabb és újabb táblák. Kutatásunkat tábori és községsoros listák, az érintettek, hozzátartozóik bejelentései alapján végezzük. Támogassa a névkutatást, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét.

Az adományozólevélről>>
 Tematikus nyári tábor

Az elmúlt hat évben a holokauszt helyszíneit kutató és bemutató nyári programot szerveztünk. Az egyhetes táborba  diákok és tanárok is jelentkezhettek. Az elmúlt években jártunk budapesti, vidéki és határon túli helyszíneken is. Idén filmeken keresztül dolgozzuk fel a holokauszt témáját, annak a mai életünkre is hatással bíró üzenetét.
A tematikus programmal célunk, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a magyar és európai történelemnek ezt a tragikus részét, hogy szembesüljenek azzal, hogy a holokauszt olyan emberekkel történt meg és olyan emberek által, mint mi magunk. Kívánjuk, hogy a tanárokban és diákokban kialakítsuk a más kultúrák, közösségek megismerésének igényét. A holokauszt alatt történtek elmondásával, bemutatásával pedig az antiszemitizmus és rasszizmus elleni szeretnénk felvértezni a fiatalokat.

A táborról bővebben>>
Adományozólevél>>
 Tetőkert látogathatóvá tétele

Az épület tetőkertje emlékkert. A benne található bokrok és fák azon országokat reprezentálják, ahol a holokauszt alatt emberek százezrei estek áldozatul. A kertből különleges kilátás nyílik a zsinagóga oromzatára, az emlékközpont belső udvarára és a környező ferencvárosi utcákra.
A tetőkert jelenleg nem látogatható. A nagyközönség előtt való megnyitásához védőkorlátok, kerti bútorok és a lépcsőfeljárat kialakítása szükséges.

Adományozólevél>>
 


 

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.