Bornemisza Péter Gimnázium

A szakköri foglalkozás 20 fő részvételével indul 2011. októberétől, havi egy-két alkalommal. Az iskola minden évfolyamából (9-13. évfolyam) részt vesznek a programban a téma iránt érdeklődők.


Célunk, hogy a diákok a náci és a kommunista diktatúra, illetve más gyilkos rendszerek áldozatainak történetének kutatásába, az embermentők munkájának tanulmányozásába, családtörténeti kutatásokba kezdjenek. Szintén szeretnénk tanulmányozni a keresztények szerepvállalását a Vészkorszak idején. Fontosnak tartjuk a kutatási eredmények közvetítését a kortárs csoportok felé.
Célunk továbbá, partnerszervezetünk mintájára, egy diákegyesület megalakítása, amely folyamatosan képviseli a fenti célokat, illetve felhívja a figyelmet a rasszizmus és a modern antiszemitizmus újra megjelenő formáira és romboló hatására. Ezáltal a diákok sokkal jobban magukénak érzik a célkitűzéseiket és azok megvalósítását, önállóságot és egyéb szervezési illetve szociális készségeket sajátítanak vagy mélyítenek el.

A szakköri foglalkozások során beszélgetünk a fent említett témákról, külső előadókat hívunk meg, fórumbeszélgetéseket szervezünk, illetve a diákok ismertetik eddigi kutatásaikat egymással. Nemzetközi konferenciát szervezünk a francia partnerünk, a Sentiers de la Mémoire Diákegyesület részvételével, hazai és nemzetközi előadókkal, túlélőkkel, melynek keretében egy, az embermentés témáját feldolgozó, színdarabot mutatnak be a diákok. Ennek a konferenciának a keretein belül tartjuk a Holokauszt Emléknapot és az Iskolai Témanapot is.

Az iskolában megalakuló diákegyesület az elkövetkezendő években is képviselni fogja a vállalt célokat, rendszeresen megszervezi a konferenciát, honlapot és Facebook profilt szerkeszt a pályázati célok korcsoporthoz való eljuttatása érdekében.

Csatolmányok

Név Méret
Bornemissza Bp Osszefoglalo 16.34 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.