Bornemisza Péter Gimnázium

A szakköri foglalkozás 20 fő részvételével indul 2011. októberétől, havi egy-két alkalommal. Az iskola minden évfolyamából (9-13. évfolyam) részt vesznek a programban a téma iránt érdeklődők.


Célunk, hogy a diákok a náci és a kommunista diktatúra, illetve más gyilkos rendszerek áldozatainak történetének kutatásába, az embermentők munkájának tanulmányozásába, családtörténeti kutatásokba kezdjenek. Szintén szeretnénk tanulmányozni a keresztények szerepvállalását a Vészkorszak idején. Fontosnak tartjuk a kutatási eredmények közvetítését a kortárs csoportok felé.
Célunk továbbá, partnerszervezetünk mintájára, egy diákegyesület megalakítása, amely folyamatosan képviseli a fenti célokat, illetve felhívja a figyelmet a rasszizmus és a modern antiszemitizmus újra megjelenő formáira és romboló hatására. Ezáltal a diákok sokkal jobban magukénak érzik a célkitűzéseiket és azok megvalósítását, önállóságot és egyéb szervezési illetve szociális készségeket sajátítanak vagy mélyítenek el.

A szakköri foglalkozások során beszélgetünk a fent említett témákról, külső előadókat hívunk meg, fórumbeszélgetéseket szervezünk, illetve a diákok ismertetik eddigi kutatásaikat egymással. Nemzetközi konferenciát szervezünk a francia partnerünk, a Sentiers de la Mémoire Diákegyesület részvételével, hazai és nemzetközi előadókkal, túlélőkkel, melynek keretében egy, az embermentés témáját feldolgozó, színdarabot mutatnak be a diákok. Ennek a konferenciának a keretein belül tartjuk a Holokauszt Emléknapot és az Iskolai Témanapot is.

Az iskolában megalakuló diákegyesület az elkövetkezendő években is képviselni fogja a vállalt célokat, rendszeresen megszervezi a konferenciát, honlapot és Facebook profilt szerkeszt a pályázati célok korcsoporthoz való eljuttatása érdekében.

Csatolmányok

Név Méret
Bornemissza Bp Osszefoglalo 16.34 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.