Bornemisza Péter Gimnázium

A szakköri foglalkozás 20 fő részvételével indul 2011. októberétől, havi egy-két alkalommal. Az iskola minden évfolyamából (9-13. évfolyam) részt vesznek a programban a téma iránt érdeklődők.


Célunk, hogy a diákok a náci és a kommunista diktatúra, illetve más gyilkos rendszerek áldozatainak történetének kutatásába, az embermentők munkájának tanulmányozásába, családtörténeti kutatásokba kezdjenek. Szintén szeretnénk tanulmányozni a keresztények szerepvállalását a Vészkorszak idején. Fontosnak tartjuk a kutatási eredmények közvetítését a kortárs csoportok felé.
Célunk továbbá, partnerszervezetünk mintájára, egy diákegyesület megalakítása, amely folyamatosan képviseli a fenti célokat, illetve felhívja a figyelmet a rasszizmus és a modern antiszemitizmus újra megjelenő formáira és romboló hatására. Ezáltal a diákok sokkal jobban magukénak érzik a célkitűzéseiket és azok megvalósítását, önállóságot és egyéb szervezési illetve szociális készségeket sajátítanak vagy mélyítenek el.

A szakköri foglalkozások során beszélgetünk a fent említett témákról, külső előadókat hívunk meg, fórumbeszélgetéseket szervezünk, illetve a diákok ismertetik eddigi kutatásaikat egymással. Nemzetközi konferenciát szervezünk a francia partnerünk, a Sentiers de la Mémoire Diákegyesület részvételével, hazai és nemzetközi előadókkal, túlélőkkel, melynek keretében egy, az embermentés témáját feldolgozó, színdarabot mutatnak be a diákok. Ennek a konferenciának a keretein belül tartjuk a Holokauszt Emléknapot és az Iskolai Témanapot is.

Az iskolában megalakuló diákegyesület az elkövetkezendő években is képviselni fogja a vállalt célokat, rendszeresen megszervezi a konferenciát, honlapot és Facebook profilt szerkeszt a pályázati célok korcsoporthoz való eljuttatása érdekében.

Csatolmányok

Név Méret
Bornemissza Bp Osszefoglalo 16.34 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.