Bornemisza Péter Gimnázium

A szakköri foglalkozás 20 fő részvételével indul 2011. októberétől, havi egy-két alkalommal. Az iskola minden évfolyamából (9-13. évfolyam) részt vesznek a programban a téma iránt érdeklődők.


Célunk, hogy a diákok a náci és a kommunista diktatúra, illetve más gyilkos rendszerek áldozatainak történetének kutatásába, az embermentők munkájának tanulmányozásába, családtörténeti kutatásokba kezdjenek. Szintén szeretnénk tanulmányozni a keresztények szerepvállalását a Vészkorszak idején. Fontosnak tartjuk a kutatási eredmények közvetítését a kortárs csoportok felé.
Célunk továbbá, partnerszervezetünk mintájára, egy diákegyesület megalakítása, amely folyamatosan képviseli a fenti célokat, illetve felhívja a figyelmet a rasszizmus és a modern antiszemitizmus újra megjelenő formáira és romboló hatására. Ezáltal a diákok sokkal jobban magukénak érzik a célkitűzéseiket és azok megvalósítását, önállóságot és egyéb szervezési illetve szociális készségeket sajátítanak vagy mélyítenek el.

A szakköri foglalkozások során beszélgetünk a fent említett témákról, külső előadókat hívunk meg, fórumbeszélgetéseket szervezünk, illetve a diákok ismertetik eddigi kutatásaikat egymással. Nemzetközi konferenciát szervezünk a francia partnerünk, a Sentiers de la Mémoire Diákegyesület részvételével, hazai és nemzetközi előadókkal, túlélőkkel, melynek keretében egy, az embermentés témáját feldolgozó, színdarabot mutatnak be a diákok. Ennek a konferenciának a keretein belül tartjuk a Holokauszt Emléknapot és az Iskolai Témanapot is.

Az iskolában megalakuló diákegyesület az elkövetkezendő években is képviselni fogja a vállalt célokat, rendszeresen megszervezi a konferenciát, honlapot és Facebook profilt szerkeszt a pályázati célok korcsoporthoz való eljuttatása érdekében.

Csatolmányok

Név Méret
Bornemissza Bp Osszefoglalo 16.34 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.