Földes Ferenc Gimnázium

A foglalkozások 2011 októberében indultak be 21 fő tanuló részvételével.

Cél:a miskolci zsidóság szerepének jelentősége a város életében, a gazdasági életben és a kultúrában elfoglalt helyének megismertetése. Az elhurcolásuk utáni hiányuk bemutatása.

Az első foglalkozásokon a zsidóságról általában beszélgettünk, a kultúrájuk, vallásuk eltérő és a kereszténységgel egyező vonásainak jellegzetességeinek megismertetése volt a célunk.

A szakkörben résztvevő tanulók különösen értékelték a miskolci zsidó iskolák nagyságát, modernségét, valamint Ludwig Förster által tervezett ortodox zsinagóga szépségét, arányosságát. Szerencsére az épület ma is áll eredeti pompájában, mely ugyan restaurálásra szorul, de így is tükrözi a mintegy 150 évvel ezelőtti építtetők ízlését és szépérzékét.

Február hónapban felkészültünk az Anne Frank kiállítás tárlatvezetésére, amelyet a Diósgyőri Gimnáziumban rendeztek, de a Földes Ferenc Gimnázium tanulói biztosították a műsort és mind a 21 tanuló, akik a szakkörön részt vettek a tárlatvezetés módszereit, fortélyait is elsajátították.

Március hónap első felében került sor három túlélővel való találkozásra, amelyről video felvételt készítettünk. A három túlélő különböző táborokban élte meg a megpróbáltatásokat Auschwitzban, Birkenauban és Mauthausenben. Közülük ketten voltak miskolciak és a miskolci gettóról a korábban hallott megjegyzett ismereteket élményszerűen tolmácsolták a tanulók számára. Egy fő, mivel gönci lakos volt, a kassai gettóban töltött el három hetet és az ottani viszonyokat ismertette a tanulókkal. A gyerekeket külön érdekelte a háború előtti életmód, az iskolák, a játékok, az udvarlás és mintegy két órán keresztül kérdéseket tettek fel, melyekre bőséges és élménydús válaszokat kaptak. A felvételről készült lemezt a záró foglalkozáson minden tanulónak szeretném átadni és természetesen egyet az értékelő lappal együtt a Páva utcai központnak is megküldök.

Március hónap végén az auschwitzi albumból rendezett kiállításon vettünk részt, amelyet a Miskolci Galéria készített. A kiállításhoz temető látogatást is szerveztünk, amelyen a tanulók egy része is részt vett. Természetesen Miskolc lakói közül is mintegy 80 fő vett részt ezen a foglalkozáson.

Április hónapban készültünk a Holocaust napjára. A szakkör tagjainak pályázatot hirdettem a Holocaust gyermekszemmel címmel. A pályázatra 26 pályamű érkezett. Ebből az arra alkalmas műveket kiállítottuk az iskolánk folyosóján. Úgy érzem a pályázat eddigi programja azt tükrözi, hogy a kitűzött célokat sikerült elérni. Tanulóink mélyebben megismerték a zsidóság életformáját, jelentőségüket.

A meglévő két foglalkozásunk alkalmával még szeretném bemutatni a zsidóság környéken betöltött szerepét a mádi zsinagóga bemutatását és Budapesten a Páva utcai dokumentációs központi kiállítását. A budapesti bemutatást május 30-ra tervezem.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.