Földes Ferenc Gimnázium

A foglalkozások 2011 októberében indultak be 21 fő tanuló részvételével.

Cél:a miskolci zsidóság szerepének jelentősége a város életében, a gazdasági életben és a kultúrában elfoglalt helyének megismertetése. Az elhurcolásuk utáni hiányuk bemutatása.

Az első foglalkozásokon a zsidóságról általában beszélgettünk, a kultúrájuk, vallásuk eltérő és a kereszténységgel egyező vonásainak jellegzetességeinek megismertetése volt a célunk.

A szakkörben résztvevő tanulók különösen értékelték a miskolci zsidó iskolák nagyságát, modernségét, valamint Ludwig Förster által tervezett ortodox zsinagóga szépségét, arányosságát. Szerencsére az épület ma is áll eredeti pompájában, mely ugyan restaurálásra szorul, de így is tükrözi a mintegy 150 évvel ezelőtti építtetők ízlését és szépérzékét.

Február hónapban felkészültünk az Anne Frank kiállítás tárlatvezetésére, amelyet a Diósgyőri Gimnáziumban rendeztek, de a Földes Ferenc Gimnázium tanulói biztosították a műsort és mind a 21 tanuló, akik a szakkörön részt vettek a tárlatvezetés módszereit, fortélyait is elsajátították.

Március hónap első felében került sor három túlélővel való találkozásra, amelyről video felvételt készítettünk. A három túlélő különböző táborokban élte meg a megpróbáltatásokat Auschwitzban, Birkenauban és Mauthausenben. Közülük ketten voltak miskolciak és a miskolci gettóról a korábban hallott megjegyzett ismereteket élményszerűen tolmácsolták a tanulók számára. Egy fő, mivel gönci lakos volt, a kassai gettóban töltött el három hetet és az ottani viszonyokat ismertette a tanulókkal. A gyerekeket külön érdekelte a háború előtti életmód, az iskolák, a játékok, az udvarlás és mintegy két órán keresztül kérdéseket tettek fel, melyekre bőséges és élménydús válaszokat kaptak. A felvételről készült lemezt a záró foglalkozáson minden tanulónak szeretném átadni és természetesen egyet az értékelő lappal együtt a Páva utcai központnak is megküldök.

Március hónap végén az auschwitzi albumból rendezett kiállításon vettünk részt, amelyet a Miskolci Galéria készített. A kiállításhoz temető látogatást is szerveztünk, amelyen a tanulók egy része is részt vett. Természetesen Miskolc lakói közül is mintegy 80 fő vett részt ezen a foglalkozáson.

Április hónapban készültünk a Holocaust napjára. A szakkör tagjainak pályázatot hirdettem a Holocaust gyermekszemmel címmel. A pályázatra 26 pályamű érkezett. Ebből az arra alkalmas műveket kiállítottuk az iskolánk folyosóján. Úgy érzem a pályázat eddigi programja azt tükrözi, hogy a kitűzött célokat sikerült elérni. Tanulóink mélyebben megismerték a zsidóság életformáját, jelentőségüket.

A meglévő két foglalkozásunk alkalmával még szeretném bemutatni a zsidóság környéken betöltött szerepét a mádi zsinagóga bemutatását és Budapesten a Páva utcai dokumentációs központi kiállítását. A budapesti bemutatást május 30-ra tervezem.

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.