Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde

„Emlékeink a jövő záloga”c. TÁMOP projekt A Holokauszt Emlékközpont irányításával 2011 novemberében indult intézményünk két nagycsoportjában.

Az elkészült tematika szerint általában havonta két alkalommal Döbrentey Ildikó és Levente Péter látogatja meg a gyermekeket. Ezeket az alkalmakat a gyermekek mindig nagyon várják, hiszen Ildikó nénje és Péter bátyó mesél: Döbrentey Ildikó: Égből pottyant mesék, Égből pottyant új mesék és Égből pottyant legújabb mesék című mese kötetekből.

Az előadó művészek mindig olyan meséket választanak ki a gyermekek részére, melyek maradandó értékeket közvetítenek a felnövekvő nemzedék számára. Az eddig előadott hét történet nagyon sok szép emberi értékkel gazdagította a gyermekeket. Bátorság puszi: félelmeink legyőzésére, legyőzhetőségére tanított,

Csiga család: családi összetartozás fontosságára, „jó tett helyébe jót várj” és a csúfolódás csúnya tulajdonság, nem marad büntetés nélkül, megtanítása.

A Durci c. történetben- milyen a másság átélése, más idegen környezetben, gyermekek életkori sajátosságára lefordítva.

A Zsiráfatyafi a hovatartozás kérdésére kereste a választ.

A fekete bárányka a kirekesztettség, másság, egyedüllét, többiek hiánya, a megbocsátás, és összetartozás öröme és fontossága kérdésekre válaszolt.

A zöldfülű nyúl az ősi tudásvágy az érdeklődés, fejlődés menete és fontossága, s ennek támogatása.

Öreg Janó története a szükség van még rám kérdését feszegeti.


Az előadott történeteket a csoportok egy későbbi időpontban újra feldolgozták. Az óvodapedagógusok ismét előadták felelevenítették a meséket, majd a gyermekekkel együtt valamilyen technikával: dramatikus játékkal, bábok készítésével, rajzzal, barkácsolás technikájával eljátszották, újra élték, beleélhették magukat a történetekbe. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak arra, hogy a fentebb említett értékek rögzülhessenek, beépülhessenek a gyermekek személyiségébe.

Úgy érezzük, hogy a program nagy értékrenddel bír az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének segítésében. Képesség és kompetencia fejlődésük, önismereti és önmegvalósítás értelmezésének támogatásában.
Igaz a programnak még nincs vége, de már most nagyon köszönjük, hogy részt vehetünk benne. Gyermekeink Döbrentey Ildikó meséit, és Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadásait hallgatva válhatnak a jövő nemzedék jobb embereivé. Hiszen olyan szép emberi értékeket tanulhatnak, melyek a feldolgozás során elmélyülnek személyiségükben az „Emlékeink a jövő záloga” c. projekt és a Holokauszt Közalapítvány támogatásával.

A foglalkozásokról készült fényképeket ide kattintva megnézheti

Galériák

Név
Naszály Óvoda

Csatolmányok

Név Méret
Naszaly Osszefoglalo 14.74 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

The Holocaust: Annihilation, Liberation, Rescue

In 2020, the 75th anniversary of the liberation of Auschwitz, the emblematic extermination camp of the Nazi Germany, a unique symbol of cruelty and inhumanity is observed. At this occasion, the Holocaust Memorial Center in Budapest stages a chamber exhibition jointly with the Russian Holocaust Research and Education Center and the Russian Jewish Congress. The...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. január 27.

Kiállítás vége

2020. április 16.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.