Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde

„Emlékeink a jövő záloga”c. TÁMOP projekt A Holokauszt Emlékközpont irányításával 2011 novemberében indult intézményünk két nagycsoportjában.

Az elkészült tematika szerint általában havonta két alkalommal Döbrentey Ildikó és Levente Péter látogatja meg a gyermekeket. Ezeket az alkalmakat a gyermekek mindig nagyon várják, hiszen Ildikó nénje és Péter bátyó mesél: Döbrentey Ildikó: Égből pottyant mesék, Égből pottyant új mesék és Égből pottyant legújabb mesék című mese kötetekből.

Az előadó művészek mindig olyan meséket választanak ki a gyermekek részére, melyek maradandó értékeket közvetítenek a felnövekvő nemzedék számára. Az eddig előadott hét történet nagyon sok szép emberi értékkel gazdagította a gyermekeket. Bátorság puszi: félelmeink legyőzésére, legyőzhetőségére tanított,

Csiga család: családi összetartozás fontosságára, „jó tett helyébe jót várj” és a csúfolódás csúnya tulajdonság, nem marad büntetés nélkül, megtanítása.

A Durci c. történetben- milyen a másság átélése, más idegen környezetben, gyermekek életkori sajátosságára lefordítva.

A Zsiráfatyafi a hovatartozás kérdésére kereste a választ.

A fekete bárányka a kirekesztettség, másság, egyedüllét, többiek hiánya, a megbocsátás, és összetartozás öröme és fontossága kérdésekre válaszolt.

A zöldfülű nyúl az ősi tudásvágy az érdeklődés, fejlődés menete és fontossága, s ennek támogatása.

Öreg Janó története a szükség van még rám kérdését feszegeti.


Az előadott történeteket a csoportok egy későbbi időpontban újra feldolgozták. Az óvodapedagógusok ismét előadták felelevenítették a meséket, majd a gyermekekkel együtt valamilyen technikával: dramatikus játékkal, bábok készítésével, rajzzal, barkácsolás technikájával eljátszották, újra élték, beleélhették magukat a történetekbe. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak arra, hogy a fentebb említett értékek rögzülhessenek, beépülhessenek a gyermekek személyiségébe.

Úgy érezzük, hogy a program nagy értékrenddel bír az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének segítésében. Képesség és kompetencia fejlődésük, önismereti és önmegvalósítás értelmezésének támogatásában.
Igaz a programnak még nincs vége, de már most nagyon köszönjük, hogy részt vehetünk benne. Gyermekeink Döbrentey Ildikó meséit, és Döbrentey Ildikó és Levente Péter előadásait hallgatva válhatnak a jövő nemzedék jobb embereivé. Hiszen olyan szép emberi értékeket tanulhatnak, melyek a feldolgozás során elmélyülnek személyiségükben az „Emlékeink a jövő záloga” c. projekt és a Holokauszt Közalapítvány támogatásával.

A foglalkozásokról készült fényképeket ide kattintva megnézheti

Galériák

Név
Naszály Óvoda

Csatolmányok

Név Méret
Naszaly Osszefoglalo 14.74 KB

Kapcsolat

Holokauszt Emlékközpont
H-1094 Budapest
Páva u. 39.

+36 1 455-3333
+36 1 455-3399
info@hdke.hu

Nyitva tartás

Kedd-vasárnap: 10:00 - 18:00
A jegypénztár 17 órakor zár.

Virtuális kiállítások

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Holokauszt és művészet

A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja ÖntHolokauszt és művészet című kiállításának online megnyitójára.A kiállítás a Yad Vashem Intézet gyűjteményéből kiválasztott műalkotások reprodukcióin keresztül bepillantást nyújt a holokauszt időszaka alatt inspirált művészet világába. Program:Köszöntő: dr. Kovács Tamás, igazgató,...

Tovább

Kiállítás kezdete

2020. október 15.

Kiállítás vége

2021. október 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hogyan lehet adományozni az alapítványnak?

Adományozni a Holokauszt Emlékközpont honlapján található adományozó levél kitöltésével és beküldésével lehetséges. A honlapon olvashatók az aktuálisan támogatható konkrét projektek és leírásaik is. A közalapítvány részére juttatott adomány összege a társasági adótörvény, illetve a személyi jövedelemadó törvény szerint elszámolható. Az erre szolgáló igazolásokat az adományozó levél beérkezését követően juttatjuk el az adományozóknak.

A Holocaust Közalapítvány, mint közcélú non-profit szervezet jogosult a személyi jövedelemadó 1%-ra. Ezt a felajánlást az éves adóbevallásának elkészítésekor, az arra rendszeresített nyomtatványon lehet megtenni a kedvezményezett szervezet neve és adószáma feltüntetésével.
Név: Holocaust Közalapítvány
Adószám: 18245938-2-43

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.