Aczél György

Aczél György (Bp., 1917. augusztus 31.–1991. december 6.) 1935-től a Kommunisták Magyarországi Pártjának tagja, a Hasomer Hacair cionista ifjúsági mozgalomban tevékenykedik. A német megszállás után az antifasiszta kommunista és cionista ellenállás résztvevőjeként zsidókat ment; a nyilas uralom idején többször szállít teherautókon élelmiszert, gyógyszert a Budapestről gyalogmenetekben deportáltak után. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága alkalmazottjának álcázva magát gyűjtőtáborokba is bejut. Ő az egyik összekötő Kasztner Rezső, Komoly Ottó, illetve Ferenczy László és Lullay Leó László között. 1945 után a Magyar Dolgozók Pártjának Zemplén, majd 1948-tól Baranya megyei titkára. 1949-ben koholt vádak alapján letartóztatják, a Rajk-per egyik mellékperében életfogytiglani fegyházra ítélik; 1954-ben szabadlábra kerül, rehabilitálják. 1956. október 31-én a Magyar Szocialista Munkáspárt egyik alapítója, 1970-től a Politikai Bizottság tagja, 1967–1974-ig a Központi Bizottság titkára. 1974-ben felmentik, de PB tagságát megtartja, a Minisztertanács elnökhelyettese. 1982-től ismét a Központi Bizottság kulturális ügyekért felelős titkára. 1985-ben leváltják, a KB Társadalomtudományi Intézetének igazgatója.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

A holokausztnak voltak nem zsidó áldozatai is?

Igen, a zsidókon kívül a nácik és szövetségeseik százezrével ölték meg a cigányokat, fizikai és szellemi fogyatékosokat, homoszexuálisokat, kisegyházak (például a Jehova Tanúi) tagjait, hadifoglyokat, valamint a rendszer politikai ellenfeleit (baloldaliakat és más ellenállókat).

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.