Aczél György

Aczél György (Bp., 1917. augusztus 31.–1991. december 6.) 1935-től a Kommunisták Magyarországi Pártjának tagja, a Hasomer Hacair cionista ifjúsági mozgalomban tevékenykedik. A német megszállás után az antifasiszta kommunista és cionista ellenállás résztvevőjeként zsidókat ment; a nyilas uralom idején többször szállít teherautókon élelmiszert, gyógyszert a Budapestről gyalogmenetekben deportáltak után. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága alkalmazottjának álcázva magát gyűjtőtáborokba is bejut. Ő az egyik összekötő Kasztner Rezső, Komoly Ottó, illetve Ferenczy László és Lullay Leó László között. 1945 után a Magyar Dolgozók Pártjának Zemplén, majd 1948-tól Baranya megyei titkára. 1949-ben koholt vádak alapján letartóztatják, a Rajk-per egyik mellékperében életfogytiglani fegyházra ítélik; 1954-ben szabadlábra kerül, rehabilitálják. 1956. október 31-én a Magyar Szocialista Munkáspárt egyik alapítója, 1970-től a Politikai Bizottság tagja, 1967–1974-ig a Központi Bizottság titkára. 1974-ben felmentik, de PB tagságát megtartja, a Minisztertanács elnökhelyettese. 1982-től ismét a Központi Bizottság kulturális ügyekért felelős titkára. 1985-ben leváltják, a KB Társadalomtudományi Intézetének igazgatója.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Időszaki kiállítás

Élet és halál között. Embermentő történetek a holokauszt idejéből

Mi volt a német megsemmisítő gépezet elől bujkáló zsidók és a nekik olykor az életük kockáztatásával is segítséget nyújtók napi tapasztalata? A Holokauszt Emlékközpontban 2019. november 6-án nyíló kiállítás tablóin tizenegy ország személyes történetei elevenednek meg, megvilágítva az embermentők és a mentettek sorsának egybefonódását. A...

Tovább

Kiállítás kezdete

2019. november 06.

Kiállítás vége

2019. december 15.

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.