Bagossy Zoltán

Bagossy Zoltán (Dunaharaszti, 1905–1962?) 1936-tól a Nyilaskeresztes Párt tagja, 1938-ban az illegális Eszmevédelmi Vonal egyik vezetője. 1939-ben a budapesti választási küzdelem irányítója, fővárosi főkerület-vezetője. 1942-től a Magyar Közigazgatástudományi Intézet dolgozója, 1943-tól a párt Paraszt Hivatásrendjének vezetője. A nyilas hatalomátvétel egyik előkészítője, Kovarcz Emil közvetlen munkatársa; a puccs után a Külügyminisztériumban nyilas pártmegbízott, rendkívüli követ, a zsidóügyekben a külföldi hatalmakkal tartja a kapcsolatot. Népbírósági vádirata szerint a Külügyminisztériumban külön nyomozócsoportot állít fel, melynek tagjai zsidókat rabolnak ki és gyilkolnak meg. Az ún. „nemzetközi” és a „nagy” gettó egyik megszervezője, több ízben fegyverrel védi a gettó foglyait a nyilas és a német gyilkosoktól. 1946. március 26-án írásban benyújtott fellebbezésében több olyan esetet is fölsorol, amikor élete kockáztatásával zsidókat mentett meg. Dr. Molnár Erzsébet, a Szent Katalin Otthon főnöknője levélben igazolja, hogy ~ száz zsidó lány életét mentette meg, amikor Kun András (Kun páter) behatolt a zárdába. ~ Angelo Rotta, Carl Lutz és Friedrich Born mellett Mallász Gitta tanúkénti kihallgatását is kéri ártatlanságának bizonyítására. A népbíróság a kérést elutasítja, a NOT életfogytiglani börtönre ítéli. 1956. június 30-án javasolják feltételes szabadlábra helyezését. 1960-ban lakatosként dolgozik.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Igaz-e, hogy ingyenes az utazás a Holokauszt Emlékközpontba?

A MÁV díjmentes utazást biztosít a Holokauszt Emlékközpontba látogató diákcsoportok (minimum 10 fő, 18 éves korig) és kísérőik (minden 10 tanuló után 1 fő kísérő) számára. A kedvezmény igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.