Darlan, Jean Louis Xavier François

Darlan, Jean Louis Xavier François (Nérac, 1881. augusztus 7.–Algír, 1942. december 23.), francia admirális, 1941 februárjától a Vichy-kormány külügyminisztere, miniszterelnök-helyettese, tájékoztatási miniszter és belügyminiszter.

1940 júniusában a fegyverszünet híve, de speciális parancsait végrehajtva a francia flottaegységek elsüllyesztik hajóikat. Winston Leonard Churchill nem bízik ~ ígéretében, és erőszakkal is megszerzi, illetve elsüllyeszteti a francia flotta egy részét, ami tovább erősíti ~ angolgyűlöletét. 1941 májusa után jelentős engedményeket tesz a németeknek Afrikában és a Közel-Keleten. Amikor jobb feltételeket akar kicsikarni a németektől, kudarcot vall, és 1942 áprilisában Pierre Laval lép a helyére. Az észak-afrikai partraszállás időpontjában (1942. november 8.) véletlenül Algírban tartózkodik, átveszi a helyi francia csapatok parancsnokságát, két nappal később tűzszünetet hirdet. Karácsony előtt egy fiatal francia legitimista, valószínűleg Charles de Gaulle híve, meggyilkolja.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.