Eicke, Theodor

Eicke, Theodor (Hampont, Elzász-Lotharingia, 1892. október 17.–Orelka, 1943. február 26.) az I. világháború után Thüringiában a rendőrségi adminisztrációban dolgozik, rövid ideig bűnügyi és biztonsági rendőri pozíciót is betölt. Állásait antirepublikánus tevékenysége miatt veszti el, 1923-ban a ludwigshafeni IG Farben alkalmazza, feladata többek között az ipari kémkedés elhárítása.

1928-tól az NSDAP, 1930-tól az SS tagja, 1931-től SS-Standartenführer. Heinrich Himmler nevezi ki Dachau parancsnokául, ahol a jelszó: A tolerancia a gyengeség jele. 1934-től az SS koncentrációs tábori rendszerének felügyelője és átszervezője, hivatalosan: Inspekteur der Konzentrationslager und SS Wachverbände (SS Totenkopfverbände). Ő vezeti be a halálbüntetést a foglyok fegyelmi büntetéseként, valamint a kápó-rendszert is. 1934 júliustól SS-Gruppenführer. Részt vesz a „hosszú kések éjszakájá”-ban; ő ölte meg börtöncellájában Ernst Röhmöt. 1939 novemberében az első SS Halálfejes Hadosztály parancsnoka, 1943-ban SS-Obergruppenführer; a keleti fronton légi balesetben hal meg.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Mi az intézmény pontos neve?

Az intézmény pontos neve Holokauszt Emlékközpont.
Az intézményt fenntartó alapítvány teljes neve Holocaust Dokumentációs Központ Emlékgyűjtemény Közalapítvány, rövidített alakja: Holocaust Közalapítvány vagy HDKE.
Az intézmény angol neve: Holocaust Memorial Center

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.