Papen, Franz von

Papen, Franz von (Werl, Vesztfália, 1879. október 29.–Oberasbach , 1969. május 2.) német politikus, kancellár.

Az I. világháború idején katonai attasé Mexikóban és az Egyesült Államokban, majd a palesztinai 4. török hadsereg vezérkari főnöke. 1920 és 1932 között a porosz parlamentben a Katolikus Centrum Párt képviselője. 1925-ben szembekerül pártjával, amikor Paul von Hindenburgot támogatja az elnökválasztáson a párt hivatalos jelöltjével, Wilhelm Marxszal szemben. 1932. június 1-jén Hindenburg kinevezi Heinrich Brüning miniszterelnök utódának. 1932. szeptember 12-én feloszlatja a Reichstagot, majd a választási kudarc után, december 3-án Hindenburg leváltja. Jelentős a szerepe utóda, Kurt von Schleicher megbuktatásában, és Adolf Hitler kancellári kinevezésében; jutalmul alkancellárrá nevezik ki. 1933 nyarán a Vatikánnal kötött konkordátum egyik kidolgozója. 1934 júliusától bécsi követ , az Anschluss egyik előkészítője, 1939 és 1944 között ankarai német követ. 1946-ban Nürnbergben a Nemzetközi Katonai Törvényszék felmenti, 1949-ben egy német bíróság nyolc év kényszermunkára ítéli, de fellebbezését elfogadják, 1949-ben szabadlábra helyezik.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg mintegy 180 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.