Tarpataky Zoltán

Tarpataky Zoltán (Tornaalja, 1898. május 10.–Bp., 1966. július 7.) rendőr főfelügyelő.

Az I. világháborúból több magas hadikitüntetéssel szerel le, majd szolgál a lengyelországi Magyar Légióban is. 1924-től különböző fővárosi kerületek rendőr osztályparancsnoka, 1944. április 18-tól az V. (ma XIII.) kerület osztályparancsnoka. 1945. március 13-án a Budapesti Rendőrfőkapitányság Igazoló Bizottsága kihallgatását mellőzve, egyik beosztottja feljelentésére, koholt vádak alapján megfosztja állásától. Őrizetbe veszik, a népügyészség a mentőtanúk és írásos vallomások nagy számára való tekintettel június 13-án szabadlábra helyezi. Többek között id. Antall József, az Újjáépítési Minisztérium adminisztratív államtitkára igazolja, hogy ~ 1939–1940-ben mint KEOKH-hoz beosztott rendőrtiszt felekezetre való tekintet nélkül segített a hazánkba menekülő lengyeleken. Varga Béla, a Kisgazdapárt országos alelnöke is igazolja ~ németellenes, lengyelbarát magatartását. Döntő szerepe van a Szent István park környéki ún. „nemzetközi” gettó megszervezésében; sok száz embert ment meg a Dunába lövetéstől; a nyilasok többször megfenyegetik, egyszer rá is lőnek. Szorosan együttműködik Carl Lutzcal, Raoul Wallenberggel és a Zsidó Tanáccsal. 1946. május 16-án ismét letartóztatják, népbíróság elé állítják, augusztus 22-én nyolcévi fegyházra ítélik, a NOT október 14-én bűncselekmény hiányában felmenti, szabadlábra helyezik; a politikai rendőrség aznap internálja, október 18-án szabadul. 1951. október 16-án Hajdúdorog V. Géttanyára telepítik ki. 1954-től a Budapesti Autóközlekedési Vállalat 2. számú üzemegységénél dolgozik mint segédmunkás.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.