Tarpataky Zoltán

Tarpataky Zoltán (Tornaalja, 1898. május 10.–Bp., 1966. július 7.) rendőr főfelügyelő.

Az I. világháborúból több magas hadikitüntetéssel szerel le, majd szolgál a lengyelországi Magyar Légióban is. 1924-től különböző fővárosi kerületek rendőr osztályparancsnoka, 1944. április 18-tól az V. (ma XIII.) kerület osztályparancsnoka. 1945. március 13-án a Budapesti Rendőrfőkapitányság Igazoló Bizottsága kihallgatását mellőzve, egyik beosztottja feljelentésére, koholt vádak alapján megfosztja állásától. Őrizetbe veszik, a népügyészség a mentőtanúk és írásos vallomások nagy számára való tekintettel június 13-án szabadlábra helyezi. Többek között id. Antall József, az Újjáépítési Minisztérium adminisztratív államtitkára igazolja, hogy ~ 1939–1940-ben mint KEOKH-hoz beosztott rendőrtiszt felekezetre való tekintet nélkül segített a hazánkba menekülő lengyeleken. Varga Béla, a Kisgazdapárt országos alelnöke is igazolja ~ németellenes, lengyelbarát magatartását. Döntő szerepe van a Szent István park környéki ún. „nemzetközi” gettó megszervezésében; sok száz embert ment meg a Dunába lövetéstől; a nyilasok többször megfenyegetik, egyszer rá is lőnek. Szorosan együttműködik Carl Lutzcal, Raoul Wallenberggel és a Zsidó Tanáccsal. 1946. május 16-án ismét letartóztatják, népbíróság elé állítják, augusztus 22-én nyolcévi fegyházra ítélik, a NOT október 14-én bűncselekmény hiányában felmenti, szabadlábra helyezik; a politikai rendőrség aznap internálja, október 18-án szabadul. 1951. október 16-án Hajdúdorog V. Géttanyára telepítik ki. 1954-től a Budapesti Autóközlekedési Vállalat 2. számú üzemegységénél dolgozik mint segédmunkás.

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hányan haltak meg a holokauszt idején?

Az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések 5 és 6 millió közé teszik. Körülbelül minden tízedik, a holokauszt idején meggyilkolt áldozat magyarországi zsidó volt, számuk 500 és 600 ezer fő közöttire tehető.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.