Kronológia

1935. január 13.

Az első világháború befejezése óta népszövetségi ellenőrzés alatt lévő Saar-vidék lakóinak többsége a Németországhoz való csatlakozásra szavaz. Az itt élő zsidók csaknem kivétel nélkül belga vagy francia állampolgárságért folyamodnak

1935. május 21.

A zsidókat kizárják a német hadseregből

1935. március 1.

Szálasi Ferenc vezérkari őrnagyot saját kérelmére nyugállományba helyezik, majd megalapítja első pártját, a Nemzet Akaratának Pártját (NAP)

1935. szeptember 15.

A nürnbergi fajvédelmi törvények bevezetése: a zsidókat megfosztják állampolgári jogaiktól, nem házasodhatnak és nem létesíthetnek házasságon kívüli nemi kapcsolatot nem zsidókkal; nem tűzhetik ki többé a birodalmi lobogót

1935. szeptember 26–29.

Gömbös Gyula újabb hivatalos látogatást tesz Berlinben

Látogasson el Ön is a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, ahol különleges és egyedi építészeti környezet fogadja.

Állandó kiállítás

Jogfosztástól népirtásig

A magyar holokauszt áldozatainak emlékére Az állandó kiállítás témája a magyar holokauszt. Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését, legyilkolását elbeszélje és bemutassa. A kiállítás vezérmotívuma az...

Tovább

A kiállítás helyszíne

A mintegy 1500 m2-es kiállítótér az emlékközpont mélyföldszintjén és a zsinagógaterében található

A kiállítást rendezte

Magyar Nemzeti Múzeum

Ne maradjon le a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.

Tudta-e?

Hány áldozat neve szerepel az emlékfalon?

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú kutatómunkát igényel. Jelenleg 140 000 azonosított áldozat neve szerepel az Áldozatok Emlékfalán.

További nevek azonosítása jelenleg is folyik. Az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen, ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti az emlékfalon megörökített hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve.

Az érintettek, hozzátartozóik és mindazok, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek a honlapunkról letölthető áldozatok adatlapja beküldésével kezdeményezhetik a név emlékfalra kerülését.

Tovább a Gyakran Ismételt Kérdésekhez

Hírlevél

Adja meg az e-mail címét, így mindig időben tájékozódhat a legfrissebb kiállításokról, különleges alkalmakról.