“Emberségről példát” – kiállítás a metró szerelvényein

21 jún

A Wallenberg Emlékév keretében a Metró Galéria tablói júniusban és júliusban a magyarországi embermentők előtt tisztelegnek. A 2-es és 3-as metró vonalán látható képek és rövid magyarázó szövegek több mint harminc személyről, jelentősebb helyszínekről emlékeznek meg.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Külügyminisztérium és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány támogatásával létrejött kiállításhoz, továbbá a 30.000 példányban elkészült kísérőfüzethez a Holokauszt Emlékközpont szakmai munkával, a Carl Lutz Alapítvány és más társintézmények gyűjteményük anyagaival járultak hozzá. A május 31-én tartott megnyitó legfontosabb gondolata a remény, hogy ebben a formában minél több emberhez eljut a sokszor hozzánk hasonló, egyszerű embereknek az üzenete, akik e mentéseket véghezvitték, és „emberségről példát” mutattak. A bátor helytállás aktualitására és fontosságára hívták fel a kiállítás 2012. május  figyelmet beszédeikben Rétvári Bence, a KIM államtitkára, Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke és Deák Andrea, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezető titkára.

A kiállítást megnyitó Kirschner Péter, az egyik ötletgazda és a kiállítás létrehozói közt szereplő Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke záró gondolatai is a jelennek szóló üzenetre világítottak rá: „Mert ahhoz nem kell bátorság, hogy romák házaira, zsidó temetők sírköveire horogkereszteket fessenek, meggyalázzák Wallenberg szobrát. Bátorság a vandál kezek lefogásához kell.”

A megnyitón Magyar Bori Kardos Dániel gitárkísérete mellett magyar és zsidó dalokat adott elő.

Külön köszönetüket fejezik ki a szervezők a Földalatti Vasút Múzeumnak a vendéglátásáért!

Virtuális tárlat az MNO oldalán>>

HírTV videója az MNO oldalán>>

ATV videó>>

Kultura.hu videó>>

Videó a teljes megnyitóról>>

Következő bejegyzés

TripAdvisor elismerés