“Emberségről példát”

03 szept

Az „Emberségről példát…” kiállítás azokról készült, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején.  A 2012 június-júliusában a 2-es és 3-as metró szerelvényein kiállított tablóképek rövid magyarázó szövegekkel az embermentésben résztvevő több mint harminc személyről, jelentősebb helyszínekről emlékeznek meg.

 

 

 


A KIÁLLÍTÁSRÓL


„Emberségről példát…”

Kiállítás azokról, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején

Raoul Wallenbergre, a legendás embermentőre emlékezik a civilizált világ születésének 100. évfordulóján. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az emlékév keretében „Mentő és áldozat” címmel indított sorozatot, hogy mind több emberrel megismertessük azoknak a keresztény és zsidó magyar embereknek, Budapesten szolgáló külföldi diplomatáknak sokszor kalandos és állandó veszélyben végzett tevékenységét, akik több ezer zsidó honfitársunkat mentették meg a holokauszt idején.

A magyar holokausztnak több mint félmillió zsidó, több ezer roma és más kisebbséghez tartozó, valamint politikai okokból üldözött honfitársunk esett áldozatául, akik gettókba és koncentrációs táborokba zárva, munkaszolgálaton és a halálmenetekben, valamint a nyilas terror következtében pusztultak el.

A holokauszt idején is voltak emberek – magyarok és külföldiek -, akik szembeszálltak a pusztító gépezettel, és akár saját életük, biztonságuk kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az embermentők élelemmel, hamis személyi iratokkal látták el, vagy épp bújtatták az üldözötteket. A diplomaták védleveleket bocsátottak ki, „védett házakat” állítottak fel. A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai közé beépült cionista mozgalom aktivistái hamis iratokat gyártottak, gyermekházakat szerveztek meg. Áldozatos tevékenységük eredményekképpen több ezer honfitársunk menekült meg a biztos haláltól.

Az élethez mindvégig hű, megalkuvást nem tűrő magatartásuk mindannyiunk számára követendő példa és figyelmeztetés: ne legyünk némák, közömbösek, gyávák a napjainkban feléledő antiszemitizmussal, rasszizmussal, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel szemben.

Az „Emberségről példát…” kiállítás tablósorozata rövid tömör szövegeivel, fotókkal, korabeli dokumentumokkal mutatja be a magyar Vészkorszakot, a zsidóság üldözését és az embermentők tevékenységét. A válogatás csak kis részben tudja felidézni a kort, és megmutatni valamennyi bátor honfitársunkat. A kiállítás 40 db 65×65 cm-es tablóból áll, amelyek könnyen szállíthatók, és egyszerű módon bárhol felfüggeszthetők. A kiállításhoz rövid ismertető füzet is készült, amelyből 100-200 példányt tudunk adni a kiállító helyeknek, intézményeknek.

A MEGNYITÓRÓL >>

 


A KIÁLLÍTÁS LÉTREHOZÓI


Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Holokauszt Emlékközpont, Carl Lutz Alapítvány, Mass Média Solutions Kft.

Szerkesztők: Csató Mihály, Deák Andrea, Kirschner Péter, Pető Zsolt, Tóth Tamás, Török Zsuzsanna  és Vámos György

Támogatók: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Külügyminisztérium, Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány

Együttműködő partnerek: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Magyar Távirati Iroda, ProMix Zrt., BKV Zrt.

További információk a www.mazsike.hu weboldalon