Lexmann, Jozef – Mikuláš atya

  • Home
  • Lexmann, Jozef – Mikuláš atya

Occupation: domonkos rendi szerzetes

Jozef Lexmann, Mikuláš atya, kimagasló alakja volt a kassai domonkos rendnek. Neki köszönhető a mai napig működő kassai „Veritas” Kultúrház létrehozása. Elsősorban fiatalokkal foglalkozott, különösen a műszaki beállítottságúak gyűltek köré, mivel szerzeteseknél szokatlan módon Mikuláš atya jogosítvánnyal és repülési engedéllyel is rendelkezett.

A nyilas terror idején, 1944/1945 telén Mikuláš atya, a kassai domonkos rendi templom kriptájában vallási és politikai nézeteiktől függetlenül sok menedéket és oltalmat kereső embert fogadott be és mentett meg a biztos haláltól. Csak 1944. december végén húsz ember „költözött” be a búvóhelyre. A túlélők vallomása szerint a bújtatottak között volt Szenes Edmund mérnök, fia Szenes János, id. Rácz Olivér.  Januárban, a felszabadulás előtti utolsó napokban még számosan csatlakoztak a bújtatottakhoz.

Mikuláš atya a háború után is folytatta  tevékenységét, amiért 1948 után az új, kommunista hatalom üldözte és később őrizetbe is vette. A kolostorok felszámolása után Csehországban, 1952-ben egy börtönben vesztette életét.

2013. augusztus 16-án, a kassai „Veritas” Kultúrház homlokzatán emléktáblát avattak fel Mikuláš atya tiszteletére magas rangú egyházi és városi képviselők jelenlétében.

További információk:

Életéről szlovák nyelvű dokumentumfilm tekinthető meg az alábbi linkeken.
1. rész >> 30′
2. rész >> 22′

 

Next Post

Dominek Erzsébet