Embermentők

Embermentés a holokauszt idején
A Holokauszt Emlékközpont emlékhely, az áldozatokkal való együttérzés színhelye, ugyanakkor feladata az embermentők önzetlen és bátor tevékenységének állandó, méltó megjelenítése is. Küldetésének tekinti hangsúlyozni az emberi jogok tiszteletének fontosságát, az emberélet védelmének mindenek feletti voltát.

A második világháború idején az egyetemes erkölcsi értékek összeomlottak. Ezzel szemben abban, amit az embermentők tettek minden személyes és anyagi megfontoláson felülemelkedő humánum nyilvánult meg. Az embermentők, akik titokban, ellenséges környezetben, a lebukás állandó veszélye mellett mentették a zsidókat és más üldözötteket, nem számíthattak a társadalom biztatására. Tetteik a hősiesség legmagasabb fokát jelentik és kiérdemlik, hogy erkölcsi példájuk gondozása a kutatásban, az oktatásban is több figyelmet kapjon, támogatva az új generációk emberszeretetre, toleranciára és szolidaritásra való nevelését.

Intézményünk feladata tehát az embermentés, a zsidó ellenállás és önmentés emlékhelyeinek felkutatása, regisztrálása, gondozásuk segítése, az embermentők emlékének ápolása.

A Világ Igaza elismerés
Az embermentőket illető, nemzetközi szinten is legrangosabb elismerés a jeruzsálemi Jad Vasem (Yad Vashem) Intézet által odaítélt Világ Igaza kitüntetés. A holokauszt áldozatainak emlékét ápoló intézetet 1953-ban alapították és 1963 óta tünteti ki azokat a nem-zsidókat, akik életük kockáztatása árán, ellenszolgáltatás nélkül mentették zsidó embertársaikat. Az azóta eltelt mintegy hatvan év alatt mintegy 28 ezer bátor embermentő részesült az elismerésben, közülük majd kilencszázan a magyarországi holokauszthoz kapcsolódóan. A Jad Vasem Intézetről és a Világ Igaza elismerésről részletesen itt olvashat.

A Világ Igaza kitüntetés odaítélése egyéni kérelem alapján indított, hosszú és alapos folyamatot követően történik. A kérelmet az embermentők vagy családtagjaik és a mentettek vagy családtagjaik, valamint szemtanúk egyaránt benyújthatják. Ezt közvetlenül a Jad Vashemhez kell megtenni és ebben a folyamatban a Holokauszt Emlékközpont nem játszhat szerepet. A kérelmek benyújtását azzal a pontos leírással tudjuk támogatni, amelyet itt olvashat és amely részletezi, kik kaphatják meg a kitüntetést, hogyan történik a jelölés, valamint hova kell benyújtani a kérelmet. Csatolmányként a Jad Vasem Intézet magyar nyelvű útmutatója is megtalálható, amely pontos utasításokat tartalmaz a tanúvallomásokra vonatkozóan.

Saját kutatás
A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak történelmének tanulmányozása keretében önállóan is folytat embermentéssel kapcsolatos kutatásokat. Amennyiben tudomása van ilyen történetről, kérjük ossza meg velünk az Embermentők bejelentése űrlap kitöltésével. Az eseményekről, helyszínekről emlékeiket, információikat megoszthatják olvasóink a Ki tud róla? rovatunkban>> .

Várjuk segítségüket és köszönjük aktív részvételüket!

Csatolmányok

Név Méret
Embermento_adatlap.pdf 170 KB
embermentő adatlap word 15 KB