Tárlatvezetések

A Holokauszt Emlékközpont „Jogfosztástól népirtásig” című állandó kiállításának megtekintése során a diákok interaktív formában ismerkednek meg a holokauszt eseményeivel.

A tárlatvezetés során a holokausztot folyamatként mutatjuk. Hangsúlyosan szólunk a történetben szereplőkről, mint emberekről, tárgyaljuk az áldozatok, az elkövetők, az embermentők és a csendes szemlélők szemszögéből is az eseményeket. Bemutatjuk a szereplők mindennapi dilemmáit és ezekre adott válaszaikat. Hangsúlyozzuk a tudás felelősségének kérdését, azaz mi, akik ismerjük a történetet, mit tehetünk, hogy soha többé ne ismétlődjön meg.

Bővebben az állandó kiállításról>>

Jegyinformáció


VEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSON:


Tárlatvezetés (90′)

Az állandó kiállításon a tárlatvezető kalauzolja végig a csoportot, és hívja fel a figyelmet a fontosabb történelmi momentumokra. Célunk, hogy a diákok bevonásával történjen a tárlat megtekintése, így sok gondolatébresztő kérdés is elhangzik a kiállításon.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Levelezőlapokra felfűzött tárlatvezetés (90′)

Rendhagyó tárlatvezetés Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunkon. A termekben feltüntetett eseményeket eredeti dokumentumokkal mutatjuk be (képeslapokkal, levelekkel, hivatalos papírokkal), így a látogatók még közelebb kerülhetnek a vészkorszakban élt emberek gondolataihoz, személyes sorsukhoz elsősorban a kézzel írt leveleknek köszönhetően.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem

Tárlatvezetés a Székely-család történetével (90′)

A rendhagyó tárlatvezetésen Jogfosztástól népirtásig című állandó kiállításunk a Székely-család történetével egészül ki. A család történetét a családtagok levelezésén és más családi dokumentumokon (például fényképek) keresztül ismerhetik meg a látogatók, így teremről teremre járva nem csupán az üldözöttek helyzete, hanem egy konkrét család története is megelevenedik.

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola, egyetem


VÁNDORKIÁLLÍTÁSOK:


Vándorkiállításaink vidéki iskolák és kulturális intézmények számára előzetes egyeztetés után kikérhetők.

Az Emlékközpont munkatársai, a kiállításokhoz kapcsolódó, diák tárlatvezetőket képeznek ki. Az egy napos tanfolyamot követően a diákok eltulajdonítják a szükséges történelmi és háttér információkat, melyek segítségével ők vezethetik kortársaikat és az érdeklődőket a tárlaton.

Auschwitz Album

Az Auschwitz Album egyedülálló archív fotói egy Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező magyar transzport történetét örökíti meg. A vándorkiállítás ezekből a képekből tartalmaz jó párat, és ez által mutatja be a vidéki zsidóság sorsát. A képek 7 téma köré lettek csoportosítva, úgy, mint „Megérkezés”, „Sorakozó”, „Szelekció”, „Munkaképes férfiak”, „Munkaképes nők”, „Munkára alkalmatlanok”, „Kifosztás”.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Falak, jelek, sorsok

A Falak, jelek, sorsok címet viselő vándorkiállítás bemutatja azt a drámai közel két hónapot, amely Magyarország, 1944. március 19-i német megszállást követte. Megrajzolja a magyarországi zsidóság sorsát a megszállástól a tömeges deportálások kezdetéig. Szó esik benne arról, hogy az alig több mint százfős SS különleges alakulat tanácsai alapján a magyar kormány, közigazgatás, katonai és csendőri vezetés hogyan hajtotta végre a zsidónak minősített magyar állampolgárok teljes kirekesztését és kirablását.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek

Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920-1949

A kiállítás célja, hogy a középiskolás diákokat megismertesse az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával az akkori gyerekek, vagyis kortársaik szemén át. A kiállítás emberi sorsokon keresztül szólítja meg a látogatókat, így az iskolások számára egy sokkal befogadhatóbb ember közelibb élményt nyújt. A tablók hatnak a képzeletre, segítenek egy történelmi folyamat megismerésében, fejlesztik a toleranciára és empátiára való képességet.

Időtartam: 2-3 hét, a tárlatvezetések 45 percesek Korcsoport: 12 éves kortól, általános iskola 7. és 8. osztály, középiskola

Bővebb információk


VÁROSI SÉTA:


Séta a hajdani zsidónegyedben (120′)

Körbejárjuk a holokauszt előtti, budapesti zsidó élet fontosabb helyszíneit. Megtekintjük a pesti Nagy Gettó ma is látható emlékeit. A séta a Dohány utcai Zsinagóga előtt indul minimum 5 fő részvételével. A programra áprilistól októberig, az időjárás függvényében lehet jelentkezni.

Jelentkezés és további információ:

E‐mail: oktatas@hdke.hu

Tel.: (+36 1) 455-3324 Mob.:(+36 30) 627‐3613