Emlékezés

A Holokauszt Emlékközpont a vészkorszak áldozatainak emlékhelye, ahol mindenki méltóképpen emlékezhet meghurcolt és elpusztított szeretteire, családtagjaira, ember- és honfitársaira.

 

Az emberi méltóság tiszteletével örökítjük meg az áldozatok nevét, legfontosabb adatait, arcukat és történetüket.

A több mint félmillió magyar áldozat kilétének megállapítása hosszú és kitartó kutatómunkát igényel. A Holokauszt Emlékközpont 2004. április 15-i megnyitása óta folyó kutatás eredményeiről időről időre tájékozódhat honlapunkon.

Az intézmény belső udvarát körülölelő nyolc méter magas üvegfalon állítunk emléket a magyarországi áldozatoknak. A Zsótér László által tervezett üvegfalra különleges, lézeres technikával kerülnek fel a nevek.

Mivel a névkutatás csak hosszú késlekedés után indult, az összes halott kilétének megállapítása lehetetlen. Ezért a nevek mellé felkerülő üres táblákkal emlékezünk a névtelen áldozatokra.

A Holokauszt Emlékközpont látogatóit számítógépes adatbázis segíti hozzátartozóik nevének megtalálásában. Az érdeklődők emléklapot kapnak, amelyen grafikus ábra mutatja meg, hogy az emlékfal mely részén szerepel a keresettek neve. Névkereső szolgáltatásunk távolról is elérhető. Kérjük, forduljon munkatársainkhoz a nevek@hdke.hu email címen.

Kutatásunk az érintettek, hozzátartozóik és mindazok segítségét igényli, akik az elhurcoltakról bármilyen információval rendelkeznek. Ezért kérjük, hogy a letölthető áldozatok adatlapja kitöltésével és postai visszaküldésével segítse munkánkat, hogy emlékeztethessünk mindazokra, akiknek gyakran sírkő sem őrzi emlékét. Letölthető bejelentőlapunkat szintén az Azonosított Áldozatok menüpont alatt találja meg.

Rovatunkban böngészhet specifikus nyilvántartási listáinkban is, községsoros és tábori listák állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A holokauszt emlékhelyeit speciális térképünkön találja meg és összefoglalót láthat a holokauszttal kapcsolatos emléknapokról is.

 

A fényképpel azonosított áldozatoknak a Fényképalbum rovat állít emléket, ahol videókon, iskolai tablókon lehet megtekinteni a vészkorszak magyar áldozatainak fennmaradt fotóit.