Online adatbázisok

A könyvtárunkban elérhető online adatbázisok:

  • Brill Encyclopedia of Jewish History and Culture Online

A Brill Kiadó által megjelentetett és online adatbázisként is elérhetővé tett „Zsidó történelem és kultúra enciklopédiája” a zsidóság közelmúltbeli történetét öleli fel 1750-től az 1950-es évekig, földrajzi kitekintése Európától és Amerikától a Közel-Keletig, Észak-Afrikáig és más Európán kívüli területekig terjed, ahol a zsidóság megtelepült. Az enciklopédia körülbelül 800 szócikke átfogó kontextusban nyújt ismereteket (számos térképpel és illusztrációval szemléltetve), és a nemzetközi kutatás új tudományos eredményeire támaszkodva ad betekintést a zsidó történelembe és kultúrába. A mű kiemelkedően járul hozzá a judaizmus és a modernitás megértéséhez.
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni:  https://brill.com/view/db/ejhc      

  • USC Shoah Foundation’s Visual History Archive 

A Dél-Kaliforniai Egyetem Soá Alapítványának Vizuális Történelmi Archívuma több mint ötvennégyezer életút-interjút tartalmaz genocídiumok túlélőitől és szemtanúitól. Az életút-interjúk túlnyomó része a holokauszt túlélőivel és szemtanúival készült, az adatbázis azonban az elmúlt években kibővült a ruandai, a guatemalai, az örmény és a rohingya népirtás, valamint a kínai, nankingi mészárlás témájában készített anyagokkal. A Vizuális Történelmi Archívum több mint 1300 magyar nyelvű interjút, ezenkívül további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő felvételt tartalmaz.
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni:  http://vha.usc.edu/login

  • JSTOR Museum Collection
  • JSTOR Jewish Studies  

A JSTOR a tudományos tartalmak egyik legmegbízhatóbb szolgáltatója, az egyik legnagyobb előfizetéses alapon működő adatbázis több ezer folyóirattal és egymilliónál több képpel, tanulmánnyal és más forrással. A teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban bölcsészet- és társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főként archív tartalmakat szolgáltat, így a legfrissebb 2–5 évfolyam nem érhető el benne. Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni: https://www.jstor.org/ 

A “Museum Collection” előfizetési csomagban az adatbázis nagy részéhez biztosítanak hozzáférést a múzeumok számára. A “Jewish Studies” elnevezésű tematikus gyűjteményrészben (kiegészítő csomagban) a zsidóság történetével, a zsidó vallással, műveltséggel, a héber nyelvvel és irodalommal kapcsolatos folyóiratcikkek találhatók (74 folyóirat). 

  • Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) 

A magyar tartalmakat nyújtó Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll a használók rendelkezésére, melyek teljes szövegűen kereshetők. Az ADT a 19-20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet fontos forrása. Az elektronikus gyűjtemény nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és 21. századi anyagokat is.
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni: https://adtplus.arcanum.hu

  • Akadémiai Kiadó szótárai (Szótár.net) 

Az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, olasz, orosz, spanyol, kínai, szlovén, svéd, latin szótárai mellett egy- és többnyelvű szakszótárak teljes szócikkanyaga is hozzáférhető az adatbázisban. Kereshetünk az összes nyelvben és szótárban egyszerre, vagy az általunk kiválasztott szótárban, illetve egyéni szótárcsoportokban. Különleges funkciók és nyelvspecifikus tartalmak: toldalékos szavak szótári alakjának automatikus felismerése, lapozás a szótár előző, következő szócikkeire, kedvenc szócikkek és előzmények mentése, igeragozási táblázat, orosz  címszavak latin betűs kereshetősége, hangosszótár (szavak kiejtése). A szótárakon kívül tartalmaz még a Rigó utcai nyelvvizsgára felkészítő teszteket is (angol, német, francia).
Az adatbázist az alábbi linken lehet elérni: https://www.szotar.net/     

A könyvtárunkban elérhető online folyóirat:

  • Holocaust and Genocide Studies

Kiadó: Oxford University Press (közösen a United States Holocaust Memorial Museummal). Az egyik legelismertebb külföldi (nemzetközi) tudományos folyóirat, amely lektorált tanulmányokat, interpretatív esszéket, könyvismertetéseket tartalmaz a társadalomtudományok és a humán tudományok tárgyköréből a holokauszttal és az egyéb népirtásokkal kapcsolatban.
A folyóirat cikkeit 1996-tól kezdődően az alábbi linken lehet elérni: https://academic.oup.com/hgs