Category Vándorkiállítás

Zsidó iskolások Budán és Óbudán 1920 -1949

A kiállítás célja, hogy egykori iskolás gyerekek személyes történetein keresztül megismertesse a 14 év fölötti diákokat az óbudai és a budai zsidóság kirekesztésének folyamatával. A tárlat azt is ki szeretné domborítani, hogy ezek a zsidó iskolások, noha magyarok voltak, mégis kitaszították őket a társadalomból. A zsidó cserkészeket kizárták a cserkészszövetségből, a férfi tanárok és a

“Emberségről példát”

Az „Emberségről példát…” kiállítás azokról készült, akik emberségből, bátorságból és tisztességből mentették az üldözötteket a holokauszt idején.  A 2012 június-júliusában a 2-es és 3-as metró szerelvényein kiállított tablóképek rövid magyarázó szövegekkel az embermentésben résztvevő több mint harminc személyről, jelentősebb helyszínekről emlékeznek meg.

Auschwitz Album – Róluk, nekünk, nélkülük

A “Róluk, nekünk, nélkülük” című vándorkiállítás a 2004-ben a Holokauszt Emlékközpontban már bemutatott Auschwitz Album képeiből nyújtott válogatás mellett, a tárlatot befogadó település egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat tartalmaz. Az Auschwitz Album egyedülálló képei a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenau-ba érkező magyar zsidó transzportokat örökítik meg.

Falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba

A Falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba című vándorkiállítás a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt elpusztításának történéseit gazdag kép- és dokumentum anyaggal, egyéni és családi sorsokon keresztül mutatja be.