100 éve született Vámos György, a magyar papíripar kimagasló alakja – megemlékezés

  • Főoldal
  • 100 éve született Vámos György, a magyar papíripar kimagasló alakja – megemlékezés
15 jan

Időpont:  2012. szeptember 13., csütörtök 16 óra A Magyar Auschwitz Alapítvány és a Holokauszt Emlékközpont Vámos György professzor születésének 100. évfordulója alkalmából megemlékezésre várja az érdeklődőket. Dr. Vámos György (1912-2002) a műszaki tudományok kandidátusa, Kossuth-díjas kutató, a magyar papíripar kimagasló alakja, a Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ egyik alapítója, támogatásával jelenhettek meg a Holocaust  füzetek. Galéria a megemlékezésről >>

Életének legtragikusabb időszakát élte meg a II. világháború idején. A már akkor jól ismert szakembert 1944. március 21-én, korán reggel a rendőrök leszállították a HÉV-ről sok sorstársával együtt. Csepelre a papírgyárba indult, s nem segített rajta a “nélkülözhetetlen” jelzésű hadiüzemi igazolványa sem. Származása miatt internálták, majd az auschwitzi koncentrációs táborba vitték. Leírhatatlan szenvedések után, leromlott állapotban, élte meg a  felszabadulást 1945. május 5-én Ebensee-ben, ahol amerikai tábori kórházban gyógyították meg.

Szakmai és emberi kvalitásait Erik Kihlman, az EUCEPA korábbi finn főigazgatója e szavakkal méltatta:

„Vámos György életét áttekintve lenyűgöz minket erős és sokoldalú személyisége. A II. világháború idején szerzett rendkívül súlyos tapasztalatai arra késztették, hogy mindent megtegyen egy az együttműködésen és békés egymás mellett élésen alapuló jobb világ megteremtéséért. Céljai eléréséhez képességei rendkívüliek voltak, a szakmához való hozzájárulása kiemelkedő eredményeket hozott.  A papíriparon belül úttörő volt mind nemzeti, mind nemzetközi szinten.”

A centenárium alkalmából családtagok, barátok, kollégák emlékeznek a sokoldalú tudósra, képeken, videón idézzük fel alakját. Emlékére Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora énekel.

A Papíripar című szakmai lapban megjelent cikk Vámos György professzorról >>

Helyszín:  Holokauszt Emlékközpont, Wallenberg terem /1094 Budapest, Páva utca 39.

Részvételi szándékukat kérjük, szeptember 12-ig jelezzék a communicatio@hdke.hu címen.

Galériák

Név
Vámos György centenárium