A Gestapo Magyarországon – Szita Szabolcs előadása

  • Főoldal
  • A Gestapo Magyarországon – Szita Szabolcs előadása
20 márc

A Gestapo Magyarországon című előadásában Szita Szabolcs professzor a német Titkos Államrendőrség magyarországi tevékenységét mutatja be. A 2014. március 19-én 15 órakor kezdődő programot az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában rendezik meg. (Cím: Budapest, Andrássy út. 43. II. emelet. Kapukód: 22.)

A német titkosrendőrség Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után ezreket vett őrizetbe, a legtöbbjüket előre elkészített listák alapján. A terror mellett a Gestapo a rablást is gyakorlottan végezte, de a zsarolás szintén a német terrorszervezetek apparátusának fegyvertárába tartozott: a Gestapo valóságos emberkereskedelmet folytatott. A legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok kifosztása volt.

Szita Szabolcs előadásában áttekinti a hitleri birodalom biztonsági szerveinek kiépítését, a titkosrendőrség hatalmának kiterjesztését. Bemutatja, hogy a Gestapo eredményesen épített a besúgókra, a feljelentések garmadájára, de a fizikai és lelki erőszak minden válfajára is. Bizonyítható, hogy a Gestapo Magyarország német megszállása előtt is dolgozott magyar földön. Ügynökhálózatában a magyar társadalom számos rétegéből tudott besúgókat szervezni, de bizton számíthatott a német birodalmi állampolgárokra, a hitleri rezsimmel rokonszenvező német ajkúak titkos vagy nyílt támogatására is. 

Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi email címen: budapestiholokausztintezet@gmail.com.

SZERVEZŐK

Osztrák Kulturális Fórum

Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete

Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága

Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány

Budapesti Holokauszt Intézet

Köszönet az Osztrák Kulturális Fórumnak a terem rendelkezésre bocsátásáért.