A legenda – a Máskép(p) Filmklub záró vetítése

  • Főoldal
  • A legenda – a Máskép(p) Filmklub záró vetítése
26 máj

Időpont: 2011. május 25. 17:30

Egy hetven évvel ezelőtti, kora tavaszi estén, Szegeden legendás Hamlet-előadást mutattak be. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte az előadást. A rendező, a 19 éves Horváth István és a Gertrúdot játszó színésznő, Tóth Kata azonban nem sokáig örülhetett a sikereknek. A közöttük szövődő szerelmet felülírta a történelem. A film pontosan 70 évvel az egyetemisták feledhetetlen Hamlet-előadása után készült, s Budapesten elsőként nálunk láthatják az érdeklődők.

A vetítés után Pécsi-Pollner Katalin és Surányi Vera beszélget az alkotókkal: Radó Gyulával, Bubryák Istvánnal, Gesler Lilivel és Molnár Judit történésszel.

A történetről:

1941. április 1-én a Szegedi Városi Színházban a Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társasága bemutatta Shakespeare Hamletjét. (Az egyesületet Szent-Györgyi Albert alapította, aki Sík Sándor pártfogásával irányította művészeti tevékenységüket). A darab rendezője, a bölcsész Horváth István 19 éves korára már tökéletesen kiforrott rendező egyéniség volt, így a szegedi bemutató színházi revelációként hatott. A szakma, a közönség, a kritika az egekbe emelte, a pesti nagy művészeti lapok oldalakon át dicsőítették a rendezést, annak dramaturgiai bátorságát, korszerűségét.

Horváthnak Tóth Kata vegyészhallgató volt a szerelme, aki történetesen a Hamlet-előadás Gertrudját játszotta.

Horváth félzsidó volt (anyja révén), Tóth Kata nem. Ez az 1941-es fajvédelmi törvény nem csak a tervezett házasságot hiúsította meg, hanem magát a testi kapcsolatot is börtönnel büntette. A sikeres bölcsész-rendező és a tehetséges vegyészhallgató nem láttak más lehetőséget, öngyilkosok lettek.

A szegedi Hamlet pedig tragikus legendává vált.

A filmről:

Szereplők:

Ifj. Horváth István: Baronits Gábor

Tóth Kata: Gesler Lili

Operatőr: Sibalin György

Rendező: Radó Gyula m.r.c.

Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István

A film budapesti bemutatójának időpontja: 2011. május 25-én, szerdán 17.30-kor

Helyszíne: Holokauszt Emlékközpont, Bp. IX. Páva utca 39.

Szervezők:

Pécsi-Pollner Katalin és Surányi Vera klubvezető