A rohonci emlékhely – előadás

  • Főoldal
  • A rohonci emlékhely – előadás
27 febr

Az Osztrák Kulturális Fórum, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, a Budapesti Holokauszt Intézet 2012. február 22-én, szerdán 15 órakor A rohonci emlékhely – Kutatás a magyar zsidó munkaszolgálatos áldozatok sírja után címmmel előadást tart az Osztrák Kulturális Fórum szalonjában. Vendégek: Horst Horváth (Refugius Alapítvány), Eva Schwarzmayer és Andreas Lehner.

 

 

Időpont: 2012. február 22. szerda, du. 15 óra.

Helyszín: Osztrák Kulturális Fórum

Budapest, Andrássy út. 43. II. emelet. Kapukód: 22.

A ROHONCI MÉSZÁRLÁSRÓL

A mészárlás Batthyány Margit rohonci (rechnitzi) birtokán zajlott le 1945. március 24-én. A grófnő azon a napon több magas rangú nácit látott vendégül a kastélyban, és a helyi Gestapo-főnök, Franz Podezin ötlete volt, hogy szórakozásként rendezzenek öldöklést a deportált magyar zsidók között. A mészárlás mintegy száznyolcvan áldozatot követelt, Podezin állítólag saját kezűleg válogatta ki a hóhérokat.

A munkaszolgálatos magyar zsidókat eredetileg Kőszegről vitték vonaton Burgenlandba, hogy védvonalat építsenek a Vörös Hadsereg ellen. Mire azonban elérték a területet, túl betegek, továbbá legyengültek voltak ahhoz, hogy tovább hajtsák őket. Rohoncon még aznap este meggyilkolták őket. Az áldozatok maradványait a mai napig nem sikerült megtalálni.

KUTATÁS és EMLÉKEZÉS

A rohonzi (Rechnitz) emlékhely / Forrás: a Magyar-Izraeli Baráti Társaság honlapjaA RE.F.U.G.I.U.S., a Rechnitzer Flüchtlings- und Gedenkeninitiative Egyesület 1995. óta minden év márciusában emlékünnepséget rendez a bécsi vagy gráci Izraelita Hitközség képviselőinek, valamint a Zalaegerszegi Hitközség delegációjának jelenlétében. Arra törekszik, hogy a Kreuzstadl a Keleti Sánc minden áldozatának emlékműve legyen.

2008-ban Habsburg Franciska – a Thyssen-Bornemisza családból származó bárónő – a szomorú esemény körülményeinek pontos feltárása érdekében felkérte Lothar Beckel történészt, hogy korabeli légi fotók, illetve mai műholdas felvételek összevetésével kísérelje meg felderíteni az áldozatok sírját. A kutatás eredményeit nem ismerjük. Forrás: Múlt-kor>>

2011-ben a Holokauszt  Emlékközpontban állítottuk ki Gerencsér Lajos burgenlandi festő alkotását, amelyet az 1945. március végi rohonci mészárlás emlékére készített. Az intézmény nevében Prof. Dr. Szita Szabolcs ígéretet tett arra, hogy a festményt addig fogják itt látni a látogatók, míg az eddigi sikertelen kutatásokat követően meg nem találják az ott meggyilkolt kétszáz beteg zsidó honfitársunk nyughelyét.