Kronológia a magyarországi zsidóságról – könyvbemutató az MTA TTI-ben

  • Főoldal
  • Kronológia a magyarországi zsidóságról – könyvbemutató az MTA TTI-ben
18 jún

Az MTA BTK Történettudományi Intézetben 2014. június 17-én, kedden 11 órakor mutatják be Haraszti György Pannóniától Magyarországig – A magyarországi zsidóság annotált kronológiája az előidőktől napjainkig című könyvsorozat I. kötetét (Hágár földjén: a kezdetektől az ország három részre szakadásáig). A kötetet méltatja Glatz Ferenc akadémikus, az MTA volt elnöke. Helyszín: MTA BTK Történettudományi Intézet, Tanácsterem (Budapest, 1014 Úri u. 53. II. em. 224.)

Jelen kiadvány egy alapjaiban már mintegy két évtizedes múltra visszatekintő célkitűzés – a magyarországi zsidóság története kutatásának szilárd keretet adó adattár és kronológia létrehozása – megvalósulásának első terméke.

A teljes – hat kötetre tervezett – mű a magyarországi zsidóság történetének saját, a megszokott hazai időrendi beosztástól eltérő korszakolását követve az alábbi módon öleli fel a magyarországi zsidóság történetét az előidőktől egészen napjainkig:

I. Hágár földjén: a kezdetektől az ország három részre szakadásáig (–1541).

II. Két világ határán: az ország három részre szakadásától II. József „Rendszabály a zsidó népre vonatkozóan” című rendeletének kibocsátásáig (1541–1783).

III. A toleranciától az emancipációig: II. József rendeletétől az 1867. évi XVII. tc. (emancipációs törvény) szentesítéséig (1783–1867).

IV. A magyar zsidóság aranykora: az emancipációs törvénytől az első világháború végéig (1867–1918).

V. Ezüstkor és pusztulás: a történeti Magyarország felbomlásától a második világháború végéig (1918–1945).

VI. A soá után: a háború utáni újrakezdéstől napjainkig (1945–2014).

Jelen kötet az első, az 1541-ig terjedő időszakot foglalja magában, a Kárpát-medencében megtelepült kisszámú zsidóság annotált kronológiáját (a történelmi előzmények bemutatása után) a honfoglalás utáni első évszázadtól a középkori magyar állam bukásáig.

A kötet ára 5000 Ft. Kiadói kedvezménnyel megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az MTA BTK Történettudományi Intézetében (Bp. 1014 Úri u. 53. I. emelet 57., kedd, péntek 9–15 óráig) vagy megrendelhető a terjesztes@tti.hu e-mail címen, illetve a 224–6700/624 telefonszámon. A kötet a kiadón kívül néhány napon belül kapható lesz a Polihisztor Könyv Kft. könyvesboltjában (amely a TTI-től közvetlenül megrendelt kiadványok átvételi pontjaként is működik) és webáruházában is, valamint partnereinknél.

Cikk forrása: MTA BTK honlapja >>